SAD: Obilježava se sedmica zabranjenih knjiga

Opisi golotinje navedeni su kao odvojen razlog od seksualno eksplicitnog sadržaja...
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 15:17h

Ova sedmica u Americi obilježava se kao Nacionalna sedmica zabranjenih knjiga, a biblioteke i knjižare je najčešće obilježavaju promocijom cenzurisanih naslova, kako bi stavili naglasak na “proslavu slobode čitanja”.

Sudeći po stranici BannedBooksWeek.com, 11.300 knjiga bilo je “izazvano” od 1982, kad je projekt lansiran. Američko društvo izdavača objašnjava koja je razlika između “izazvanih” i cenzurisanih knjiga.

“Izazov je pokušaj da se iz opticaja skloni određena literatura, na temelju primjedbi grupa ili pojedinaca. Prošlogodišnji najčešće izazvani i cenzurisani naslovi bili su romani “Gossip Girl”, “Ubiti pticu rugalicu” i “Pedeset nijansi sive”. Ove godine “noviteti” na listi su romani “The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian”, “Nickel and Dimed” kao i nekoliko naslova koji su ove godine u centru pažnje zbog filmskih adaptacija: “Ender's Game” i “The Perks of Being a Wallflower”.

Najčešći razlozi zbog kojih se neke priče nađu u centru skandala ili se uklone s bibliotečkih polica su uvredjivi jezik, eksplicitni seksualni sadržaji, homoseksualnost i mnogi drugi...

Uvredljiv jezik: “The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian” Šermana Aleksija u posljednje vrijeme je najčešće pominjan roman kojem prijeti cenzura, zbog autorove izdašne upotrebe psovki. Vulgarnosti mogu biti uznemirujuće za akademske krugove, ali kad pisac obrađuje tako bitnu i problematičnu temu, kao što su zabrinjavajuće loši uslovi školovanja u indijanskom rezervatu, tada 'uznemirujuće' mora da poprimi drugu konotaciju.

Eksplicitni seksualni sadržaji: Apsolutno prvi razlog cenzure knjiga u zadnjoj deceniji. Knjiga Margaret Atvud “A Handmaid's Tale” bila je izazvana od uprave srednjih škola Sjeverne Karoline upravo zbog seksualne eksplicitnosti - očigledno je da su srednjoškolci dovoljno zreli da svakodnevno gledaju seksualizovane reklamne oglase, ali nisu dovoljno zreli za feminističku literaturu. Ironija leži u tome da se roman upravo i bavi pitanjima cenzure.

Homoseksualnost: “And Tango Makes Three” je dječija slikovnica u kojoj čuvar zoološkog vrta primjećuje dvojicu muških pingvina u ljubavnom činu te im daje jedno jaje da ga čuvaju dok se ne izlegne. Uskoro im se pridružuje Tango, ženski pilić. Nažalost, priča uvijek ispliva kao najkontroverznija u zadnjih nekoliko godina. Prošle godine je u Juti uklonjena iz biblioteka.

Nasilje: Iako većina nasilnih knjiga koje su predložene za micanje s vidika, nasilje koristi kao alegoriju upravo za nenasilje, još uvijek se nalaze na visokom mjestu, pa su “izazvane” trećinu puta kao knjige kontroverzne zbog seksualno eksplicitnih sadržaja. Kratka priča Ričarda Konela “The Most Dangerous Game” prikazuje dvojicu lovaca koji su zasićeni životinjama kao metama te u završnici svoju agresiju usmjeravaju jedan na drugoga. Školski odbor u Koloradu odlučio je da knjiga “promoviše širenje nasilja u školama”.

Religiozna uvjerenja: Knjige o Hari Poteru i “Sumrak” nisu jedine na udaru cenzure zbog sadržaja koji je uvredljiv vjernicima. U toj kategoriji našle su se broji popularni naslovi, između ostalih i roman Oldus Hakslija - distopijska kritika modernog društva “Vrli novi svijet”, zabranjen iz istih razloga.

Droga: Jasno je da knjige koje na bilo koji način podstiču konzumaciju droge ne treba nuditi mladima, ali čak i one knjige koje upozoravaju na opasnosti drogiranja i signale da se treba zabrinuti, vrlo često završe u skladištu, brzo uklonjene iz školskih biblioteka. Najbolji primjer je “Go Ask Alice”, napisana u 70-ima i zabranjivana u gotovo svim američkim školama od Teksasa do Mičigena, iako protagonistice ne prikazuju drogiranje kao zabavu. Baš naprotiv, zavisnost uništava njihove ocjene i živote.

Golotinja: Opisi golotinje navedeni su kao odvojen razlog od seksualno eksplicitnog sadržaja, naime, tinejdžeri mogu da odu u muzej ili da čitaju u knjigama biologije, ali ne smiju doći u kontakt s golim tijelom u književnoj fikciji. Prošle godine, najzabranjivanija knjiga bila je “My Mom's Having A Baby!: A Kid's Month-by-Month Guide”. Iako je zamišljena kao edukativna literatura i vodič kroz trudnoću, uklonjena je zbog golotinje.

Galerija

Bonus video: