Džonson: Već 25 godina sam razapet na krstu

Džonsonu je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. zbog dopinga oduzeto zlato na 100 metara.
208 pregleda 0 komentar(a)
Ben Džonson, Foto: Beta AP
Ben Džonson, Foto: Beta AP
Ažurirano: 24.09.2013. 19:20h

Nakon 25 godina ponovo je na “mjestu zločina” - kanadski sprinter Ben Džonson je posjetio Seul u okviru kampanje za borbu protiv dopinga.

Džonsonu je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. zbog dopinga oduzeto zlato na 100 metara.

"Dobar je osjećaj biti ponovo ovdje", rekao je Džonson za AFP pošto je stao na stazu gdje je prije 25 godina istrčao jednu od najsramnijih trka u istoriji atletike.

Džonson je dodao da se na toj stazi "pisala istorija", iako je to, po mnogima, njena crna stranica.

"Neki bi možda nazvali tu istoriju lošom, ali ja to tako ne vidim", rekao je Džonson.

Kanadski sprinter je 24. septembra 1988. bukvalno do nogu potukao konkurenciju, među kojom je bio i Karl Luis, ostvarivši svjetski rekord rezultatom 9,79 sekundi.

Tri dana kasnije poništena mu je pobjeda, oduzeto zlato, a na kraju mu je propala i cijela karijera pošto se ispostavilo da je koristio zabranjeni anabolik steroid.

Šestorica od osmorice finalista u toj trci kasnije su u karijeri takođe bili umiješani u doping skandale, uključujući i Luisa, koji je - kako je on sam priznao, bio pozitivan na stimulanse na američkim kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Džonson je priznao da je godinama koristio steroide, ali i dalje vjeruje da je bio nepravedno kažnjen, budući da je u atletici raširena upotreba nedozvoljenih sredstava.

"Bio sam tada razapet na krst i 25 godina kasnije i dalje sam kažnjavan", rekao je Džonson.

"Ubice i silovatelji idu u zatvor, ali i oni na kraju izađu na slobodu", rekao je Džonson.

On je naglasio da zna da je pogriješio, ali mu je krivo jer pravda "očigledno nije ista za sve".

"Znam da sam pogriješio. Pravila su pravila, ali ona bi trebalo da se odnose na sve, ipak, i u sportu vlada politika", rekao je Džonson.

On je naglasio da su, po njegovom mišljenju, oni koji varaju u sportu uvijek brži od onih koji pokušavaju da ih u tome spriječe.

"Antidoping analize su možda uznapredovale, ali isto tako se napreduje u prouzvodnji novih doping sredstava", rekao je Džonson, i poručio da vjeruje da je mogao da osvoji zlato u Seulu i bez upotrebe doping.

Bonus video: