Tužilaštvo i dalje izviđa da li je mlađi Barović izazvao saobraćajni udes

Stručnjaci kažu da postoji opravdana sumnja da se mnoge okolnosti u našem pravosuđu koriste za izbjegavanje ili ublažavanje kazni privilegovanim pojedincima...
1902 pregleda 45 komentar(a)
Miloš Barović, Foto: Savo Prelević
Miloš Barović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.07.2018. 05:34h

Više tužilaštvo u Podgorici nakon gotovo godinu i po dana i dalje izviđa da li je sin biznismena Veselina Barovića, Miloš Barović izazvao saobraćajni udes u kome je poginuo Branko Todorović.

Do nesreće je došlo krajem aprila prošle godine, na Partizanskom putu, kod groblja u Tološima, kada su se sudarili Todorovićev “mercedes” i džip “rendž rover”, za čijim je volanom bio mlađi Barović.

Iz Višeg državnog tužilaštva su Vijestima odgovorili da je protiv Barovića formiran predmet zbog krivičnog djela teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

„U toku je postupak saobraćajnog vještačenja nakon sprovedene rekonstrukcije, a odluka u ovom predmetu će biti donijeta nakon pribavljanja ovog dokaza i drugih dokaza koji se eventualno, po pribavljanju ovog dokaza, pokažu kao neophodni, a relevantni su za rješavanje ove krivičnopravne stvari“, piše u odgovoru tužilaštva.

On je nakon privođenja pušten da se brani sa slobode.

Sin biznismena je osumnjičen da je počinio krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, utvrđeno je da je mlađi Barović imao nedozvoljenu količinu alkohola u krvi kada je došlo do udesa.

Nedavno je još jedan rođak lokalnog moćnika osumnjičen da je izazvao udes u kome je jedno lice poginulo, dok se drugome bore za život.

Podgoričanin Bojan Banjević (20), rođak Mihaila Banjevića, takođe je pušten da se brani sa slobode zbog sumnji da je izazvao udes u kome je prije desetak dana poginuo Marko Joketić (20) i teško povrijeđen njegov saputnik Jovan Vučić (22).

Osnovni sud u Podgorici odbio je predlog tužilaštva da se Banjeviću odredi pritvor, zbog sumnji da je počinio krivično djelo teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Oni su svoju odluku pojašnjavali time da je tužilaštvo pritvor tražilo zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, te da je sud zaključio da takva opasnost ne postoji, jer u tom postupku iskaz svjedoka nije presudan, već materijalni dokazi.

Saobraćajna nezgoda se dogodila 12. jula na Zabjelu, kada se vozilo “BMW X5”, kojim je upravljao Banjević, sudarilo sa “golfom” u kome su bili Joketić i Vučić. Banjević je prošao bez povreda.

Za razliku od njih dvojice, nedavno je određen pritvor Budvanki Emini Adrović (23) koja je prošle sedmice automobilom na bečićkom bulevaru usmrtila Miloša Vukomanovića (25), dok je Snežana Rudinac (24) zadobila teške povrede opasne po život.

Adrović je ćerka vlasnika luksuznog hotela na Svetom Stefanu i bivšeg policajca Mehmeda Adrovića.

Nakon ovih, ali i mnogih drugih saobraćajnih nezgoda, postavlja se pitanje da li djeca moćnika imaju privilegovan status u postupcima u kojima se sumnjiče da su izazvali udese sa smrtnim posljedicama.

Nekoliko pravnika koje su Vijesti kontaktirale kažu da određivanje pritvora svakako ne treba posmatrati kao kaznu, već mjeru da se obezbijedi prisustvo okrivljenog ili spriječi uticaj na svjedoke, ali da postoji opravdana sumnja da se mnoge druge okolnosti u našem pravosuđu često koriste za izbjegavanje ili ublažavanje kazni privilegovanim pojedincima.

Udesi vodeći uzrok smrti mladih vozača

Prema podacima Svjetske zdrastvene organizacije vodeći uzrok smrti mladih vozača su posljedice iz saobraćajnih nezgoda.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević nedavno je rekao da je u prvih šest mjeseci ove godine značajno poboljšano stanje bezbjednosti drumskog saobraćaja, po ključnom parametru broja smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama.

“Smrtno je nastradalo 18 lica u odnosu na 34 stradala lica u prvih pola godine 2017. Značajno je smanjen i broj teže povrijeđenih lica za šest odsto”, naveo je on.

On je podsjetio da su velika brzina, vožnja pod dejstvom alkohola i nepropisno preticanje najteži prekršaji, koji često dovode do teških posljedica u saobraćajnim nezgodama.

Apelovao je na sve vozače da poštuju saobraćajne propise kako bi izbjegli takve posljedice.

Mladima dozvoljeno da voze “bijesna kola”, ali do 70 km/h

Dok u regionu mladi vozači i početnici imaju ograničenje da ne mogu da voze kola jače zapremine i snage, naši vozači nemaju takva limite, pa mogu da voze i tzv. “bijesna kola”.

U Zakonu o bezbjednosti javnog saobraćaja piše, međutim, da mladi vozači i početnici ne smiju da voze preko 70 km/h, odnosno na autoputu 100 km/h, niti mopedom brzinom većom od 40 km/h.

Oni takođe ne smiju imati ni kap alkohola u krvi.

U mladog vozača računa se onaj koji ima do 24 godine života, a u vozača početnika onaj ko ima manje od godinu iskustva.

Za kršenje propisa, predviđene su novčane kazne od 150 eura do 1.000 eura ili kazna zatvora do 60 dana.

U Srbiji postoji i ograničenje da vozači mlađi od 19 godina ne smiju da voze automobile i motocikle veće snage od 80 kilovata, niti da upravljaju vozilom od 11 uveče do šest ujutro.

Bonus video: