Žan-Luj Trentinjan u oktobru zvanično završava karijeru

Trentinjan, koji će 11. decembra napuniti 83 godina, rekao je da i dalje osjeća "zadovoljstvo da glumi kao prije 30 godina"
303 pregleda 0 komentar(a)
Žan Luj, Foto: Www.humanite.fr
Žan Luj, Foto: Www.humanite.fr
Ažurirano: 24.09.2013. 07:32h

Veliki francuski glumac Žan-Luj Trentinjan (Jean-Louis Trintignant) završiće zvanično svoju dugogodišnju karijeru večerima poezije, 1. i 2. oktobra, u jednom malom pozorištu u Antibu, na jugoistoku Francuske, piše danas regionalni list Nis-Maten (Nice-Matin).

Trentinjan, koji će 11. decembra napuniti 83 godina, rekao je da i dalje osjeća "zadovoljstvo da glumi kao prije 30 godina".

"Međutim, ja sam veoma star i teško se krećem... Vrijeme je za mlade", rekao je poznati francuski glumac.

Njegova posljednja uloga bila je u filmu "Ljubav" (Amour) austrijskog reditelja Mihaela Hanekea (Michael). Taj film je dobio Zlatnu palmu na Međunarodnom festivalu u Kanu 2012. godine, a potom i Oskara kao najbolji strani film.

U svom oproštajnom nastupu pred publikom, pod nazivom "Tri pjesnika 20. vijeka", Trentinjan će recitovati pjesme Borisa Vana, Robera Denoa i Žaka Prevera.

"Dosta sam igrao u pozorištu, možda sto puta, ali ovu vrstu predstave najviše volim. Ova tri pjesnika imaju nevjerovatan odjek. Pišu o teškim temama, ali uvijek na lagan način", rekao je francuski glumac.

Dodao je da i on sam ima pomalo "tu anarhističku stranu", rekavši da nikada ne ide na sahrane, ne ide na izbore, a zanimaju ga "mali ljudi kao Prevera".

Njegovi najpoznatiji filmovi su "I bog stvori ženu" (Et Dieu...crea la femme) Rožea Vadima (1956), "Opasne veze" (Les Liaisons dangereuses) (1959), "Srce na usnama" (Le coeur aux levres) (1967), "Srne" (Les Biches) Kloda Šabrola (1968) i još mnogo dugometražnih i kratkometražnih filmova, pozorišnih komada i televizijskih filmova.

Dobio je nekoliko velikih filmskih nagrada kao što je Srebrni medvjed na berlinskom festivalu za film "Čovek koji laže" (L'Homme qui ment), njegov posljednji film "Ljubav" dobio je Zlatnu palmu i Oskar, a on Sezara kao najbolji glumac u istom filmu i još brojne francuske nagrade.

Bonus video: