Umro "mali bog" - Marsel Rajh-Ranicki

U istoriju su ušli njegovi javni obračuni s velikanima njemačke kulturne scene - Ginterom Grasom, Martinom Valserom, Valterom Jensom...
182 pregleda 1 komentar(a)
Marsel Rajh-Ranicki, Foto: Sueddeutsche.com
Marsel Rajh-Ranicki, Foto: Sueddeutsche.com
Ažurirano: 24.09.2013. 08:22h

Jedan od najuticajnijih njemačkih književnih kritičara, Marsel Rajh-Ranicki, preminuo je u 94. godini u Frankfurtu.

Ranicki, koga su nazivali “malim bogom” na njemačkoj književnoj sceni i “književnim papom”, premunuo je prije dva dana, a njegovo djelo i lik neće tako brzo izblijedjeti, prenosi Dojče vele (DW).

Marsel Rajh-Ranicki imao je ogroman uticaj na njemačkoj književnoj sceni i kad god bi pohvalio neku knjigu, ona bi preko noći postala bestseler, podsjeća DV.

Kako prenosi njemački radio, to se dešavalo ne samo što je uživao veliki u ugled u krugovima književnih kritičara, nego zato što je književnost umio da predstavi na atraktivan način “kako bi za njom posegli i oni kojima ona nije pretjerano zanimljiva”. Ostaće upamćena njegova emisija o književnosti “Literarni kvartet”, koja se na njemačkoj javnoj televiziji ZDF prikazivala 14 godina. Ranicki nije imao dlake na jeziku; iz njega su riječi izlazile poput bujice, a u kombinaciji s njegovim živim temperamentom, divljom gestikulacijom i smislom za humor, emisija je imala zabavni karakter.

U istoriju su ušli njegovi javni obračuni s velikanima njemačke kulturne scene - Ginterom Grasom, Martinom Valserom, Valterom Jensom... Za posljednji veliki skandal Ranicki se pobrinuo 2008, kada je uživo na televiziji u prenosu gala-svečanosti odbio Nagradu njemačke televizije u znak protesta zbog lošeg kvaliteta njenog programa. Veliko interesovanje izazvala je i njegova biografija “Moj život” objavljena 1999, koja je prodata u preko milion primjeraka, a 2009. ke po njoj snimljen i igrani film.

Marsel Rajh-Ranicki bio je jednako omiljen kao i omražen kritičar, ali jedan od onih intelektualaca kojeg u njemačkoj kulturnom krajoliku ne možete zaobići. Od 2006. su počeli da ga muče ozbiljni zdravstveni problemi - prvo srce, a u martu ove godine objavio je da boluje od raka..

Bonus video: