Predstava u režiji Varje Đukić na BITEF-u

Predstava “Post scriptum” je umjetnički autorski poduhvat koji se bavi životom i delom jednog od najvećih evropskih pisaca - Danila Kiša
80 pregleda 0 komentar(a)
Post scriptum, Foto: Duško Miljanić
Post scriptum, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 24.09.2013. 11:39h

Crnogorsko narodno pozorište, sa predstavom “Post scriptum”, za koju adaptaciju i režiju potpisuje Varja Đukić, gostovaće u četvrtak, 26 septembra, na sceni “Raša Plaović”, na ovogodišnjem 47. BITEF-u (Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu), koji je preksinoć u pozorištu na Terazijama otvoren komadom “Before Your Very Eyes” njemačke pozorišne trupe “Gob Squad”.

Predstava “Post scriptum” je umjetnički autorski poduhvat koji se bavi životom i delom jednog od najvećih evropskih pisaca - Danila Kiša. Osim Kišove proze, autorka je u predstavu inkorporirala balet, zvuk, video-art i svjetlo. Predstava je priča o potrazi sina za ocem, fašizmu, o dječaku koji prepoznaje svoj talenat.

Dramaturg je Božo Koprivica, autor video rada Nikola Simanić, dizajner zvuka Zoran Jerković, muzička aranžerka i transkriptorka je Vjera Nikolić, koreografkinja Tamara Vujošević Mandić, za izbor muzike pobrinuli su se Vjera Nikolić, Varja Đukić, Zoran Jerković. u predstavi igraju Varja Đukić, Miloš Marijan, Milorad Radović, Staša Jovović, Ema Vuković, Dejan Baletić, Balša Baletić, Vasilije Minić.

Narednih dana na BITEF-u će pored crnogorske učestvovati predstave iz iz Mađarske, Češke, Francuske, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Gran pri “Mira Trailović” i Specijalnu nagradu dodijeliće međunarodni žiri čiji je predsjednik dramaturg iz Njemačke Kristijan Holchauner. Festival će i ove godine imati tradicionalne prateće programe - BITEF polifonija, BITEF na filmu i druge.

Predstava “Post scriptum” premijerno je izvedena 27. novembra 2012. na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Bonus video: