Odloženo suđenje za Zavalu, Pinjatić nije došao jer se oporavlja

U prvostepenoj presudi piše da su Marović i Kuljača, kao rukovodioci Opštine, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 09:34h

Početak ponovljenog sudskog procesa optuženima u aferi “Zavala”, pred sudijom Valentinom Pavličić, odložen je za 15. oktobar.

Proces koji je trebalo da počne danas u Višem sudu u Podgorici je odložen zbog nedolaska optuženog Đorđija Pinjatića.

Njegov branilac advokat Stevan Damjanović kazao je sudiji Pavličić da je Pinjatić nepokretan zbog hirurške intervencije na nozi, te da mu slijedi oporavak.

"Fer i pravično suđenje. Očekujem da svako radi svoj posao", kazao je Dragan Marović.

Apelacioni sud je ukinuo osuđujuću presudu, kojom je Pavličić, u junu prošle godine, osudila bivšeg potpredsjednika Opštine Budva Dragana Marovića na četiri godine zatvora. Zbog istog krivičnog djela, Rajko Kuljača, bivši gradonačelnik Budve, osuđen je na pet godina.

U obrazloženju rješenja Apelacionog suda o razlozima za ukidanje osuđujuće presude, navodi se, između ostalog, “da je prvostepena presuda nerazumljiva, jer se ne zna koji je zakon primijenjen”.

U prvostepenoj presudi piše da su Marović i Kuljača, kao rukovodioci Opštine, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću "Zavala invest", koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode.

U tome su im, kako piše u presudi, umišljajno pomogli članovi komisije koja je procjenjivala radove na fabrici za preradu vode.

Osim Kuljače i Marovića na optuženičkoj klupi i u ponovljenom postupku će se naći Đorđe Pinjatić, tadašnji predsjednik Komisije koja je procjenjivala vrijednost izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju vode na Zavali, ali i članovi te komisije Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro.

Osnivač firme “Moninvest” Dragan Sekulić, optužen je za zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem, a ukinutom ranijom presudom bio je osuđen na tri i po godine zatvora.

Sekulić je u aprilu 2007. počeo da kupuje zemlju na Zavali, a onda je 80 odsto vlasničkog kapitala prenio na potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića.

Njih dvojica kasnije su kompaniji “Slav inn”, Rusa Vjačeslava Lejbmana, prodali 51 odsto zemljišta na tom poluostrvu za oko 20 miliona eura.

Bonus video: