Završena Mojkovačka filmska jesen: Za vizije i doprinose

Savjet 38. Festivala Mojkovačka filmska jesen dodijelio je specijalno priznanje reditelju Branku Baletiću za izuzetan doprinos crnogorskoj kinematografiji
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2013. 08:00h

Projekcijom filma “Krugovi” Srdana Golubovića i dodjelom nagrada preksinoć je završena 38. Mojkovačka filmska jesen- festival glumaca istog govornog područja.

Savjet 38. Festivala Mojkovačka filmska jesen dodijelio je specijalno priznanje reditelju Branku Baletiću za izuzetan doprinos crnogorskoj kinematografiji.

"Baletić je djelujući kao profesor i pedagog, direktor Crnogorske kinoteke, vrsni reditelj nekoliko kultnih filmova, kroz svoju estetsku, moralnu i građansku vizuru Crne Gore, svojim iskustvom i znanjem, nenametljivo i suštinski trasirao put generaciji mladih stvaralaca koji dolaze i koji najavljuju bolje dane crnogorskog filma", kazao je predsjednik Savjeta Miladin-Brko Mitrović.

Prema odluci žirija, kojim je presjedavao glumac Slobodan Marunović, nagrade za najbolju mušku ulogu ravnopravno su pripale Bogdanu Dikliću za ulogu u filmu “Obrana i Zaštita Boba Jelčića” i Tihomiru Staniću za ulogu u filmu “Falsifikator”.

Obrazlažući svoju odluku žiri je naglasio da je “Diklić svedenim glumačkim sredstvima u verističkom maniru majstora glume u ulozi Slavka, stvorio antologijsku ulogu u južnoslovenskoj kinematografiji”. Razlog da podijeli nagradu sa njim je, prema ocjeni žirija, to što je “Stanić svojom harizmom i glumačkim šarmom koji plijeni na humoran i ljudski topao način svojim likom izgradio metaforu naših života kroz lik falsifikatora, učitelja, oca i dobroželećeg nespretnog prijatelja”

Najbolju žensku ulogu u filmovima prikazanim na mojkovačkom filmskom festivalu ostvarila je Hristina Popović- Mijin za ulogu u filmu Krugovi, a njenu glumu, prema mišljenju žirija, karakterišu „snažna emocija pri tumačenju tragičnog lika, kroz žrtvu, hrabro ženski, zaštitnički i majčinski „

Olgi Petrović koja tumači lik izbjeglice u filmu „Kad svane novi dan“ i Momčilu Pićuriću, koji u filmu „Falsifikator” glumi razočaranog i nepopravljivog komunistu, pripale su nagrade za najbolje epizodne uloge .

Bonus video: