“Krugovi” Srdana Golubovića za kraj Mojkovačke filmske jeseni

Savjet 38. Festivala Mojkovačka filmska jesen dodijelio je specijalno priznanje reditelju Branku Baletiću
0 komentar(a)
Tihomir Stanišić, Foto: Dragana Šćepanović
Tihomir Stanišić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.09.2013. 10:16h

Prjekcijom filma “Krugovi” Srdana Golubovića i dodjelom nagrada sinoć je završena 38. Mojkovačka filmska jesen- festival glumaca istog govornog područja.

Prema odluci tročlanog žirija, kojim je presjedavao glumac Slobodan Marunović , nagradu za najbolju mušku ulogu ravnopravno su pripale Bogdanu Dikliću za ulogu u filmu Obrana i Zaštita Boba Jelčića i Tihomiru Staniću za ulogu u filmu Falsifikator, Gorana Paskaljevića. Obrazlažući svoju odluku žiri je naglasio da je “Diklić je svedenim glumačkim sredstvima u verističkom maniru majstora glume u ulozi Slavka, stvorio antologijsku ulogu u južnoslovenskoj kinematografiji”.

Razlog da podijeli nagradu sa njim je , prema ocjeni žirija, to što je “Stanić je svojom harizmom i glumačkim šarmom koji plijeni na humoran i ljudski topao način svojim likom izgradio metaforu naših života kroz lik falsifikatora, učitelja, oca i dobroželećeg nespretnog prijatelja”

Najbolju žensku ulogu u filmovima prikazanim na mojkovačkom filmskom festivalu ostvarila je Hristini Popović- Mijin za ulogu u filmu Krugovi , a njenu glumu, prema mišljenju žirija , karakterišu „snažna emocija pri tumačenju tragičnog lika, kroz žrtvu, hrabro ženski, zaštitnički i majčinski „

Olgi Petrović koja tumači lik izbjeglice u filmu „Kad svane novi dan“ i Momčilu Pičuriću, koji u filmu „Falsifikator glumi razočaranog i nepopravljivog komuniste , pripale su nagrade za najbolje epizodne uloge .

Savjet 38. Festivala Mojkovačka filmska jesen dodijelio je specijalno priznanje reditelju Branku Baletiću

Savjet 38. Festivala Mojkovačka filmska jesen dodijelio je specijalno priznanje reditelju Branku Baletiću, za izuzetan doprinos crnogorskoj kinematografiji. U obrazloženju piše da je reditelj „Cijeli svoj ljudski,pedagoški i kreativni potencijal nesebično uložio u unapredjenje crnogorskog filma“

„Baletić je djelujući kao profesor i pedagog, direktor Crnogorske kinoteke,vrsni reditelj nekoliko kultnih filmova,kroz svoju estetsku,moralnu i gradjansku vizuru Crne Gore,svojim iskustvom i znanjem,nenametljivo i suštinski trasirao put generaciji mladih stvaralaca koji dolaze i koji najavljuju bolje dane crnogorskog filma", kazao je predsjednik Savjeta Miladin Brko Mitrović.

Bonus video: