Kad umjetnost pokušava da oponaša život: Film o Džulijanu Asanžu

Asanž je bio otvoren u svom protivljenju filmu, koji je u januaru opisao kao "ogromni propagandni napad”
252 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2013. 09:37h

Vikiliks je na sajt postavio ono za što tvrdi da je "zrela" verzija scenarija za film o Džulijanu Asanžu “Curenje tajni” (“Fifth Estate”), uz bilješku sa ocjenama da je film "neodgovoran, kontraproduktivan i štetan". Sajt opisuje dramu reditelja Bila Kondona, čija je zvijezda Benedikt Kamberbač u ulozi Asanža, kao "djelo fikcije koja se pretvara da je činjenica", dodajući:" Većina prikazanih događaja nikada se nije dogodila ili prikazani ljudi nisu učestvovali u njima".

Vikiliksova “poslanica” od 4.000 riječi, takođe, određuje da razlučite šta je, navodno, glavni argument filma: da je sajt, koji je 2010. u javnost pustio tajna dokumenata Stejt departmenta, razotkrio i potencijalno ugrozio više od 2.000 “zviždača” širom svijeta. Uloga Danijela Domšajt-Berga, za kojeg film sugeriše da je neakda bio Asanžova desna ruka, je umanjena, a bilješka nastoji da napravi satiru od navoda iz filma da sajt osnivač boji kosu u bijelo.

Nakon postavljanja scenarija, Vikiliks je tvitovao: "Kako Vikiliks nikada nije konsultovan o filmu kompanije Dreamvorks/Disney o nama , mi smo dali naše savjete besplatno: To je loše".

“The Fifth Estate”, koji je debitovao na filmskom festivalu u Torontu početkom ovog mjeseca, dijelom je zasnovan na Domšajt-Begovoj knjizi “Unutar Vikiliksa: Vrijeme provedeno sa Džulijanom Asanžom na najopasnijem svjetskom vebsajtu”, kao i na knjizi “Gardijanovih” autora Dejvida Lija i Luka Hardinga “Unutar Vikiliksa: Rat za tajnost Džulijana Asanža”. Kondon je izjavio da se nada da će njegov film “istražiti kompleksnost i sve izazove transparentnosti u infomacionom dobu, i nadamo se, oživjeti i obogatiti rasprave koje je Vikiliks već izazvao”.

I dalje u ambasadi Ekvadora u Londonu: Asanž; Foto: salon.com

Međutim, u bilješci Vikiliksa se upozorava: ”Ovaj film ne dešava se u istorijskom vakumu, već se pojavljuje u kontekstu neprekidnh napora da se sprovede krivično gonjenje Vikiliksa i Džulijana Asanža zbog razotkrivanja aktivnosti Pentagona i Stejt departmenta”.

Asanž je bio otvoren u svom protivljenju filmu, koji je u januaru opisao kao "ogromni propagandni napad”. Osnivač Vikiliksa i dalje je u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je zatražio politički azil u junu prošle godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga terete za seksualni zločin. Njegov advokat je tvrdio da njegov klijent ne bi imao pravično suđenje, a Asanž takođe strahuje da bi se mogao suočiiti i sa izručenjem Sjedinjenim Državama, bez obzira da li je kriv ili ne .

Politički aktivista razišao sa “Gardijanom” i drugim medijskim partnerima u septembru 2011, nakon što je Vikiliks objavio svoju punu arhivu od 251.000 tajnih američkih diplomatskih depeša, bez redigovanja. U tom potezu kritičari vide mogućnost da se hiljade pojedinaca imenovanih u dokumentima izlože mogućnosti pritvora, da im se naudi ili da se njihovi životi dovedu u opasnost.

Asanž je bio otvoren u svom protivljenju filmu, koji je u januaru opisao kao "ogromni propagandni napad”

Tekst sa Vikiliksovog sajta ipak citira navode o filmu “Curenje tajni” iz “Gardijanovog” intervjua u kojem Kamberbač otkriva da je u početku bio zabrinut da film može napraviti od Asanža "lik iz crtanog filma".

Britanski glumac u intervjuu kaže:

"Mislim da bi Dizni mogao da mi otkine glavu zbog ovog što ću reći, ali su svi saglasni sa tim”, mada je jasno da se njegovi komentari odnose na ranu fazu scenarija. Vikiliks tvrdi da posjeduje više verzija scenarija filma, među kojima je "zrela verzija, dobijena u kasnijoj fazi”.

“Curenje tajni”, u kojem igraju i Danijel Brul, Lora Lini i Stenli Tuči, u Velikoj Britaniji prikazivaće se od 11. oktobra, nedelju dana kasnije u SAD, a u Australiji od 7. novembra .

Galerija

Bonus video: