Malo prljavštine i kućni ljubimac su zapravo dobri za vaše dijete

Ako imate zdrave ljubimce, slobodno ih upoznajte sa vašom bebom i ne sprječavajte interakciju "iz higijenskih razloga". Upravo ona koristi vašem djetetu
57 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2013. 11:45h

Prečisto okruženje može da doprinese razvoju alergija i astme kod djece. Istraživanja su pokazala da se imunološki sistem jača u malo neurednijem životnom prostoru.

Naime, dokazano je da evropska djeca koja žive na farmama i izložena su životinjama, prljavštini i bakterijama pate od manje alergija. Druga je studija, sprovedena na Novom Zelandu, pokazala da majke koje su trudnoću provele na farmama rađaju djecu kod kojih je vjerojatnoća od pojave astme upola smanjena, a rjeđa je i pojava ostalih alergija, što pokazuje da majčino tijelo reaguje na okolinu i stvara antitijela za fetus.

Međutim, kako biste ojačali imunitet svog djeteta ipak ne morate da se preselite na farmu. Značajnu ulogu u tome može da odigra kućni ljubimac jer druženje sa njim takođe osnažuje imunitet. Pokazalo se da je izloženost ljubimcu u najranijem uzrastu (prva godina života) vrlo korisno jer djeca tada razvijaju imunitet. Druženje sa ljubimcem u kasnijem djetinjstvu nema toliki uticaj.

Zanimljiva je i informacija da dječaci koji žive sa psom imaju upola manju šansu da budu alergični na pse u odraslom uzrastu. Kod djevojčica je ta šansa blago povećana. Kada se radi o mačkama, otkriveno je da su šanse da djeca budu alergična na te ljubimce kada odrastu upola smanjene ako su živjeli sa njima u prvoj godini života.

Dakle, ako imate zdrave ljubimce, slobodno ih upoznajte sa vašom bebom i ne sprječavajte interakciju "iz higijenskih razloga". Upravo ona koristi vašem djetetu.

Bonus video: