Kolarević: Neću vam kazati koliko me boli, to bi bilo nepristojno

Iako od “Monitora” traži 100.000 eura, Ana Kolarević na sudu nije htjela da saopšti koliko su joj škodili tekstovi iz tog nedjeljnika
336 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2013. 20:38h

Advokatica Ana Kolarević kazala je u Osnovnom sudu da ne želi da saopšti koliki su njeni navodni duševni bolovi, izazvani serijom tekstova u “Monitoru”, u kojima se povezuje s aferom “Telekom”.

“Koliko me boli, to vam neću reći. U civilizovanom svijetu ko pokazuje emocije, on je nedorastao i nepristojan. Meni je žao i ja iskreno žalim ljude koji su o meni, a koji nikad sa mnom nijesu ni riječ progovorili, mogli to da napišu, jer sam uvijek bila na raspolaganju svakom ko je želio da me nešto pita”, kazala je sestra premijera Mila Đukanovića.

Ona je zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova, tražila odštetu od 100.000 eura.

Sudija Veljko Radovanović, najavio je da će presudu donijeti 18. oktobra.

Svjedočeći u nastavku suđenja, Kolarevićeva je ocijenila da je “anatemisana kao nijedna Crnogorka”.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

Advokatica nije odgovarala na pitanja punomoćnika “Monitora” Veselina Radulovića i direktorice tog nedjeljnika Milke Tadić-Mijović, jer to nije dozvolio sudija Radovanović i njen advokatski tim.

Dodala je da je jedina koja je sa mjesta sudije Vrhovnog suda, otišla u advokate da se bori za svoju egzistenciju.

“Nijesam se krila ni iza novina, ni ni iza porodice. Sve što radim je transparentno. Neću vam reći kako se može osjećati jedna žena... ja ne bih to poželjala ni gospodi koja sjede ovdje iz 'Monitora'... Želim da njihove žene u porodici budu poštovane. Nijedna žena u Crnoj Gori nije anatemisana kao što sam ja. Želim im da više nikada ne naprave nekome ovo što su meni i neka to znaju jer i oni imaju unuke, prijatelje, klijente...”, poručila je Kolarevićeva.

Ana Kolarević je u odvojenim tužbama tužila izdavače “Vijesti”, “Dana” i “Monitora” zbog serije tekstova u kojima se povezuje s aferom “Telekom” i zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova traži odštetu od po 100.000 eura

“To je meni degutantno i neukusno, ja im samo želim uspjeha u daljem radu i da se njihovim sve dobro vrati”, rekla je ona.

Na pitanje Radulovića - zašto je vrijeđa navod da je moćna sestra, moćnog brata, kada je i sama u drugim medijima davala izjavu da je moćna, odgovorila je:

“Tačno je, moćna sam jer je istina na mojoj strani. Moćna, jer imam samu sebe, jer sam bila đak generacije, najbolji student. Moćna, posebno u odnosu na njih”, rekla je pokazujući u pravcu novinara.

Kolarevićeva nije odgovorila da li je upoznata sa činjenicom da je njen brat, premijer, ranije dao izjavu da je ona osoba koje se pominje u tužbi Komisije za hartije od vrijednosti SAD...

Sudije Radovanović rekao je da tužilja neće odgovarati na pitanja, jer “nijesu od uticaja na odlučivanje suda o toj pravnoj stvari”.

Ana Kolarević je u odvojenim tužbama tužila izdavače “Vijesti”, “Dana” i “Monitora” zbog serije tekstova u kojima se povezuje s aferom “Telekom” i zbog pretrpljenih i budućih duševnih bolova traži odštetu od po 100.000 eura.

Sudija Miodrag Pešić, krajem jula presudio je da “Vijesti” moraju, po osnovu te tužbe, da plate Kolarevićevoj 5.000 eura.

Odvojenim tužbama obuhvaćeni su tekstovi u “Vijestima” i “Danu”, u kojima se navode izvještaji američkih istražnih organa da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

U tim izvještajima Komisije za hartije od vrijednosti SAD, piše i da je među njima “advokatica, sestra tada najvišeg vladinog funkcionera”, kao i da su dvojica zvaničnika iz uprave tadašnje državne kompanije novac deponovali na lične račune u bankama van Crne Gore.

“Pustite je da govori, neće me vidjeti više”

Kada je advokat Radulović završio sa postavljanjem pitanja na koja nije dobio odgovor, uslijedila su pitanja Milke Tadić-Mijović, ali uzalud je pokušala i ona da dobije odgovore.

Naime, kada je Tadićeva pokušala da izgovori pitanje odmah ju je prekinuo jedan od punomoćnika tužiteljke, advokat Miroslav Adžić, koji je tražio da se pitanje ne unosi u zapisnik i da Kolarevićeva ne odgovara na njega.

Na to je reagovala i Kolarevićeva, koja je sa osmijehom kazala: “Pustite je da govori, nema šanse da me više vidi”.

Ipak, sudija Radovanović je odlučio da pitanja Tadićeve nijesu u okviru teme saslušanja, tako da nijesu ni unijeta u zapisnik.

Tadić-Mijović: Nijedan tekst nije demantovala

Direktorica “Monitora” Milka Tadić-Mijović kazala je da razumije da je Ana Kolarević tužila taj nedjeljnik zbog straha od činjenica, koje su iznijete o njoj.

“Prvo moram da kažem da sam izuzetno zadovoljna svjedočenjem Kolarevićeve, jer ona nije osporila nijednu činjenicu koju smo mi iznijeli u brojnim tekstovima pišući o njenim djelatnostima koje su bile krajnje sumnjive, od slučaja 'Avala' do slučaja 'Telekom'. Sa druge strane, ja razumijem da ona nas tuži zbog straha upravo od tih činjenica koje smo mi iznijeli u 'Monitoru'”, kazala je Tadić-Mijović.

Dodala je da ako sudija bude imao u vidu praksu Evropskog suda za ljudska prava da je sigurna da će “Monitor” biti oslobođen optužbi.

“'Monitor' je izvještavao o temama koje su bile od izuzetnog značaja za javnost i da smo prećutali ove teme mi bismo postupili neprofesionalno i javnost bi bila zakinuta za pravo da zna”, istakla je Tadić-Mijović.

Radulović: Saslušanje bez ikakvog efekta

Punomoćnik “Monitora”, advokat Veselin Radulović kazao je da je saslušanje Ane Kolarević ostalo bez ikakvog efekta.

“Po samoj njenoj izjavi nije željela, a što po odluci suda da ne dozvoli da odgovori na pitanja, ona se nije izjašnjavala na bilo koji činjenični navod naveden u tekstovima 'Monitora'”, rekao je Radulović.

Dodao je da nije odgovorila ni koliki je, navodno, duševni bol pretrpjela.

“Istakla je, a to smatram jako bitnim, da ne želi da govori koliki je taj duševni bol, koji je ona navodno pretrpjela, govoreći da bi bilo neukusno govoriti to pred sudom, a sa druge strane ispada da je ukusna tužba od 100. 000 eura”, kazao je Radulović.

Dodao je da u svakom slučaju svi “dokazi koji su neosporno provedeni dokazuju da je tužba bez ikakvog utemeljenja i da bi svaka odluka koja bi bila donesena u korist Kolarevićeve predstavljala grub pritisak za slobodu medija u Crnoj Gori”.

Galerija

Bonus video: