Kolaković: Cilj je polufinale, nakon toga je sve otvoreno

"Biće teško u grupi, mislim da se do posljednje utakmice neće znati ko će biti ekipa koja će kao posljednja završiti takmičenje", iz Herninga za “Vijesti” govori Kolaković
0 komentar(a)
Igor Kolaković, Foto: Www.fivb.ch
Igor Kolaković, Foto: Www.fivb.ch
Ažurirano: 20.09.2013. 11:44h

Danska (Herning, Odenze, Arhus, Kopenhagen) i Poljska (Gdanjsk, Gdinja), će od danas do 29. septembra biti domaćini 28. Evropskog prvenstva za odbojkaše. Titulu od prije dvije godine iz Austrije brani Srbija, srebro Italija, bronzu Poljska.

“Orlovi” su u odnosu na prethodno EP još podmladili ekipu, nema prvenstveno Ivana Miljkovića, ali su izabranici proslavljenog crnogorskog trenera Igora Kolakovića i dalje u krugu ekipa koje mogu da se nadaju visokom plasmanu.

"Naš neki cilj je polufinale, ali znamo koliko imamo tešku grupu u prvoj fazi takmičenja, sa Slovenijom, Holandijom i Finskom. Radi se o dosta izjednačenoj grupi, u kojoj sve ostale ekipe imaju iste ambicije kao i mi. Biće teško u grupi, mislim da se do posljednje utakmice neće znati ko će biti ekipa koja će kao posljednja završiti takmičenje", iz Herninga za “Vijesti” govori Kolaković, uz informaciju da je srpska selekcija imala peh tokom puta, jer im je u Cirihu zagubljeno čak 11 torbi, na koje još uvijek čekaju.

Pobjednici četiri grupe izboriće direktan plasman u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane igrati osminu finala.

"Sistem takmičenja je takav da pobjednik naše grupe u četvrtfinalu može ponovo da se sastane sa ekipom iz grupe u kojoj je bio. Četvrtfinale je i najvažnija utakmica turnira, jer preko te utakmice možemo da dođemo do polufinala i ostvarenja naših ambicija. A onda, naravno, slijede dvije utakmice za medalju, gdje je sve dosta otvoreno", dodaje Kolaković.

Srbija će na startu igrati protiv Slovenije, koja do sada ima jednu pobjedu na prvenstvima Evrope.

"Mislim da imaju stvarno veliki kvalitet ekipe, imaju disciplinovane i kvalitetne igrače, tehnički vrlo obučene. Mislim da su se i dobro pripremili, ovoga puta imaju i tu neku energiju, svjesni su da mogu daleko da doguraju za njihove ambicije. Za njih je, svakako, velika stvar ako se nađu u četvrtfinalu, eventualno polufinalu. Suština je da su jako opasni, pogotovo u prvoj fazi takmičenja".

Bivši trener Budućnosti, koji je već neko vrijeme želja i Budvanske rivijere, u krug favorita za sam vrh i medalje svrstava Rusiju, Italiju, Poljsku, Njemačku…

"Njemci su u pripremnom periodu igrali jako dobro, Svjetsku ligu su odigrali bez Grozera, igrali su jako dobro, i vrlo su čvrsta ekipa, koja će napraviti dosta problema svima u drugom dijelu kostura. Poslije te četiri ekipe, u tom krugu smo Bugari i mi. Iako se nisu proslavili u Svjetskoj ligi i pripremnom periodu, tu su i Francuzi, koji mogu da igraju na visokom nivou, što su pokazali u mečevima sa Brazilom. Holandija je ekipa koja bi, možda, mogla da iznenadi, koja je u usponu i igra jako dobro, i biće nezgodna za svakoga – zaključio je Kolaković, u čijoj ekipi je šest igrača koji su nosili dresove crnogorskih klubova, Vlado Petković, Saša Starović, Nemanja Petrić (Budućnost), Miloš Nikić, Dragan Stanković, Nikola Rosić (Budvanska rivijera).

Prvo kolo

Grupa A (Odenze, Danska)

Bjelorusija – Belgija (17.30)

Italija – Danska (20.45)

Grupa B (Gdanjsk, Poljska)

Francuska – Slovačka (17.00)

Poljska – Turska (20.00)

Grupa C (Herning, Danska)

Srbija – Slovenija (17.00)

Finska – Holandija (20.00)

Grupa D (Gdinja, Poljska)

Rusija – Njemačka (17.00)

Češka – Bugarska (20.00)

Bonus video: