Incident u Zeti

Ajković: Pucao sam da bih se zaštitio, pet puta su mi obijali kuću

“Branio sam se na kućnom pragu. Nijesam mislio da ih povrijedim, samo zaplašim", priča Ajković
236 pregleda 136 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2013. 07:56h

Danilo Ajković (60), vlasnik kuće u zetskom selu Berislavci, ispričao je juče “Vijestima” da nije namjeravao da povrijedi lopove koji su pokušali da provale u njegov dom, već da je oružje potegao kako bi zaštitio svoj život.

Ajković je u noći između utorka i srijede teško ranio sugrađanina Mladena Dobrovića (40), dok je ovaj sa nekoliko prijatelja provaljivao u njegovu kuću.

“Branio sam se na kućnom pragu. Nijesam mislio da ih povrijedim, samo zaplašim. Zato sam pucao visoko u prozor na vratima, ali provalnik je bio visok”, rekao je Ajković.

On je kazao da su lopovi više puta provaljivali u njegovu kuću, ali da ih policija ni u jednom slučaju nije identifikovala.

“Četiri puta su mi provaljivali u kuću. Krali su alat, garderobu, reflektore i druge kućanske stvari. Bio sam kod nadležnih organa, prijavljivao, ali do sada krivci nijesu nađeni. Prije tri dana peti put se dogodila provala, zato sam ostao kući nakon toga. Imao sam intuiciju da će doći”, rekao je Ajković.

On tvrdi da je nekoliko provalnika te noći pratilo Dobrovića.

“Ostavili su kola na pedesetak metara od kuće. Čuo sam glasnu priču, vjerovatno su mislili da nema nikoga kod kuće. Imali su jake baterijske lampe i hodali su po imanju. Čuo sam i pse kako laju na njih”, kazao je Ajković.

"Mislili su da nikoga nema": Ajković ispred svoje kuće; Foto: Boris Pejović

Onda su se, rekao je, našli na terasi.

“Kada su prišli kući, ugasio sam svjetlo. Tom prilikom zakačio sam neki alat na podu, tako da mislim da je neko od njih shvatio da kuća nije prazna”, rekao je Ajković.

Tvrdi da je tada na terasi čuo repetiranje oružja.

“Pomislio sam da bi mogli da pucaju na mene, tako da sam prvi zapucao i povikao im da bježe. Jedan metak prošao je kroz prozor od vrata, dok se drugi zaglavio u metalnoj roletni. Čini mi se da je metak koji je prošao kroz prozor pogodio provalnika”, kazao je Ajković.

Tada, kaže, nastaje tajac.

“Nakon nekog vremena izašao sam na terasu i vidio da su provalnici pobjegli. Kao upozorenje sam ispalio i treći metak. Nijesam tada znao da je iko od njih povrijeđen”, rekao je Ajković, dodavši da je potom pozvao policiju.

Rekao je da su inspektori bili korektni prema njemu.

“Dok je vršen uviđaj, primijetili su krv na terasi, tada je bilo jasno da je neko od provalnika, kojih mislim da ih je bilo trojica, povrijeđen”, ispričao je Ajković

“Dok je vršen uviđaj, primijetili su krv na terasi, tada je bilo jasno da je neko od provalnika, kojih mislim da ih je bilo trojica, povrijeđen”, istakao je Ajković.

Objasnio je da je ubrzo čuo da se jedna ranjena osoba pojavila u Kliničkom centru sa teškom povredom oka.

“Uzeli su kratež i kad su doveli druga u bolnicu kazali su da je došlo do samopovređivanja, ali nije bilo tako. Policija je to kasnije mogla da utvrdi i upoređivanjem krvi sa terase i ranjenog u bolnici”, kazao je Ajković.

Nakon saslušanja u policiji i kod tužioca Ivana Petrovića, Ajković je pušten kući, ali i osobe koje su dovele Dobrovića u Klinički centar.

Prema informacijama “Vijesti” iz podgoričke policije, oni koji su sa Dobrovićem pokušali da provale u kuću Ajkovića, priznali su inspektorima izvršenje tog krivičnog djela.

Policiji su osumnjičeni, prema istim informacijama, od ranije poznati po kršenju zakona.

Tužilaštvo će se naknadno oglasiti povodom incidenta, kada će se znati da li će i ko biti procesuiran.

Velimirović: Klasična zakonska dilema

žNekadašnji sudija, sada advokat Goran Velimirović, kazao je juče da je pitanje - da li vlasnik smije da napadne i povrijedi provalnika dilema kojom se odavno bavi sudska praksa i pravna nauka. Velimirović je “Vijestima” objasnio da nijesu iste vrijednosti za društvo - imovina i život čovjeka.

“Postavlja se dilema da li, ukoliko vam je imovina u opasnosti, imate pravo da povrijedite ili čak oduzmete život onoga koji je nasrnuo na vašu imovinu. Tu dilemu sud rešava u svakom pojedinačnom slučaju posebno”, rekao je Velimirović.

Dodao je da se imovina prvenstveno štiti na načine koji su predviđeni Građanskim zakonima.

"Radi se o pogledu "samopomoći", odnosno aktivnosti koje može da preduzme lice da zastiti sebe, svoj život i imovinu, i tu je zakon veoma restriktivan i uglavnom se svodi na institut nužne odbrane. Napadnuto lice ima pravo da od sebe odbije protivpravni istrovremeni napad, a taj napad prvenstveno se tiče napada na život”, rekao je Velimirović.

Dodao je da u praksi ima dosta slučajeva kada su lica bila u situaciji da se susreću sa napadačima, na njihovu imovinu, kao što je i u ovom slučaju.

“Dakle, na upade u kuću, krađu pokretnih dobara kao što su kola i tako dalje, ukoliko vlasnik u odbrani potegne za nekim oružijem ili oruđem i povrijedi napadača, gotovo uvijek je tužilaštvo reagolovalo na način da krivično goni lica koja su branila svoju imovinu”, kazao je Velimirović.

Dodao je da je opšte poznato da u nekim drugim državama kao na primjer u SAD, ukoliko neko uđe u posjed američkog građananina, on ima pravo da iskoristi oružje i da čak liši života napadača.

“Dakle, američko zakonodavstvo do maksimuma štiti nepovredivost privatne svojine. Vlasnici imovine ne podliježu krivičnoj odgovornosti, ukoliko čak i liše života lice koje im je ušlo u stan ili njihovu kuću ili dvorište. Međutim, u našem zakonodavstvu to nije tako i u praksi sam ja, dok sam radio kao sudija, vodio postupke protiv više lica koja su odgovarala zbog toga što su povrijedila osobe koje su pokušale da oduzmu njihovu imovinu”, kazao je Velimirović.

"Američko zakonodavstvo do maksimuma štiti nepovredivost privatne svojine. Vlasnici imovine ne podliježu krivičnoj odgovornosti, ukoliko čak i liše života lice koje im je ušlo u stan ili njihovu kuću ili dvorište. Međutim, u našem zakonodavstvu to nije tako..."

Govoreći o praksi u ovoj oblasti u drugim državama podsjetio je na slučaj u Italiji, o kojem su pisali mediji, a u kojem je učestvovao i državljanin Crne Gore.

“Vlasnik jedne zlatare usmrtio je crnogorskog građanina i još jednog njegovog partnera, koji su pokušali da opljačkaju njegovu radnju. Tada je cjelokupna italijanska javnost bila na strani zlatara i stala je u njegovu odbranu”, rekao je Velimirović.

Dodao je da postojeće zakone u pomenutoj oblasti treba izmijeniti.

"Dakle postavljajući dilemu da li, kada i u kom obimu čovjek ima pravo da upotrijebi oružije za zaštitu svoje imovine, smatram da u našem zakonodavstvu apsolutno treba izvršiti određene izmjene, koje bi išle u pravcu davanja šireg ovlašćenja vlasnicima imovine, da mogu na jedan mnogo jači način da odgovore na napad na njihovu imovinu”, zaključio je Velimirović.

Ranio otmičara, a nije okrivljen

Advokat Goran Velimirović, je odgovarajući na novinarsko pitanje, podsjetio na slučaj od prije nekoliko godina koji se dogodio u Crnoj Gori, kada je osoba, koja je bila napadnuta, povrijedila napadača a nije odgovarala zbog toga.

“Radi se o otmici biznismena Brana Ćupića, koji je svog otmičara ranio, odnosno pucao mu je u grudi, a da zbog toga nije bio kasnije optužen i nije odgovarao zbog tog djela”, rekao je Velimirović.

TV prilog: Svetlana Đokić

Dobroviću predstoji teška operacija

Teško ranjenom Mladenu Dobroviću u narednim danima predstoji težak operativni zahvat.

“Pacijent je primljen u Kliniku za ORL-MFH zbog povreda u predjelu glave zadobijenih vatrenim oružjem. Za sada je stabilnih vitalnih parametara i nije životno ugrožen. Narednih dana predstoji mu kompleksani hirurški zahvat, koji će obaviti oftalmolog, maksilofacijalni i plastični hirurg”, saopštila je juče Gorica Soković, portparolka Kliničkog centra Crne Gore.

Galerija

Preporučujemo za Vas