Šumokradice haraju od Zabjela do Zlatice, nadležni i dalje ćute

Mještani tvrde da su krivolovci najaktivniji bili krajem prošle zime, kada su jaki vjetrovi čupali stabla
52 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2013. 07:50h

Kada se Sreten Perović doselio u podgoričko naselje Zlatica, tvrdi da nije mogao da vidi magistralu od guste park šume, u kojoj je i juče pedesetak svježih panjeva svjedočilo o krađi.

Šumokradice su ostavile neka od posječenih stabala, a svuda u park šumi reporteri su vidjeli panjeve, pilotinu i okresano granje.

Lopovi su krali i na drugom kraju grada, na Ćemovskom polju, kod trim-staze, gdje je posječeno stotinjak stabala.

Na tom mjestu borovi su sječeni i ljetos.

S obzirom na posljednji, najdrastičniji slučaj, kada je u naselju Zelenika posječeno nekoliko stotina borova, ne treba da čudi što iz Glavnog grada ocjenjuju da je stanje vanredno.

Uprkos tome, direktorica “Zelenila” Radmila Vujošević još se nije oglasila, nakon što su “Vijesti” u subotu objavile priču o masakru borova u Zelenici.

Mještani Zlatice tvrde da se park šuma, pored koje se nalazi policijski kamp, godinama uništava.

S desne strane Bulevara Vilija Branta stabla su toliko raštrkana, pa park šuma danas više liči na livadu.

Kada se uporedi sa parkom sa lijeve strane, teško da bi neko povjerovao da je sve to nekada bila jedna šuma.

Dok je šuma sa desne strane ogoljena, suva i u njoj preovladava žuta boja, lijeva je gusta, živa i zelena, a mještani tvrde da je razlog tome ograda koja je okružuje i štiti od ulaska bilo kakvog vozila.

Mještani tvrde da su krivolovci najaktivniji bili krajem prošle zime, kada su jaki vjetrovi čupali stabla iz korijenja.

“Tada su po cijelu noć radile šege, nadležni bi ponekad obišli šumu, ali nijesu ništa značajno učinili kako bi spriječili sječu”, kazao je jedan od mještana.

Petrović tvrdi da se najčešće šega rano ujutro i da se i sam sukobljavao sa šumokradicama.

“Sramota je da se ovako nešto radi na pedeset metara od policije. Ne znam ni šta vi (novinari) možete da uradite. Ovdje treba da dođu policija, 'Zelenilo' ili neka druga nadležna institucija koja može nešto da učini”, kazao je Petrović.

Na Ćemovskom polju kod trim staze juče se pružao red ošeganih panjeva, dugačak oko kilometar, skoro do tuške magistrale.

Iako borovina nije uobičajeno drvo za loženje zbog velike količine smole, po načinu šeganja na trupice, i na Zlatici i na Ćemovskom polju, može da se zaključi da će biti upotrijebljene za grijanje.

“Vijesti” su početkom juna pisale o masovnoj sječi na Ćemovskom polju, a na portalu su objavljeni i snimci ljudi koji su to činili.

Iz NVO "Green Home" ranije su saopštili da je sječa u Zelenici samo još jedan u nizu slučajeva i direktna posljedica dugogodišnje prakse neadekvatnog sankcionisanja počinilaca, ili pak potpunog izostanka reakcije nadležnih organa.

Duško Sekulić, koji je i upoznao “Vijesti”sa masakrom borova u Zelenici, istakao je da nadležni moraju da se pozabave šumokradicama, jer je riječ o “privrednom kriminalu i ogromnoj šteti”.

Posječena stabla u podgoričkom naselju Zelenika, Video: Zoran Bojović

On tvrdi da je posječeno 500 stabala i pričinjena šteta od pola miliona eura.

Pobjegao nakon gušanja

Petrović tvrdi da ga je jednom u četiri sata ujutro probudio zvuk motorne šege, koji je dolazio iz park šume preko puta njegove kuće u Orjenskoj ulici.

“Mislio sam da sanjam. Nijesam mogao da vjerujem da neko šega u to doba, dok normalan svijet spava”, kazao je Petrović.

Tvrdi da je otišao do šume, gdje je zatekao čovjeka srednjih godina kako stablo šega na trupice.

“Onako sanjiv i iznerviran uhvatio sam ga za gušu i počeo da vičem, jer on nije samo budio narod, već je praktično i krao. Pošto sam ga dobro uplašio, otjerao sam ga iz parka. Znam ko je i šta je, i nije Rom, kao što mnogi misle...”, ispričao je Petrović.

Kazao je da tu nije bio kraj bezobrazluku šumokradice, koji je već sjutradan utovario išegane trupice u bijeli “golf”.

“To mi je komšinica kazala, žao mi je što nijesam bio tu, jer sigurni budite da ne bi dobro prošao”, kazao je gorostasni Petrović.

Galerija

Bonus video: