Ruski meteorolog predviđa hladno vrijeme za ZOI u Sočiju

Strah od toplog vremena za vrijeme održavanja ZOI naveo je organizatore da skladište skoro pola miliona kubnih metara snijega
81 pregleda 0 komentar(a)
Soči, Foto: Rojters
Soči, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.09.2013. 15:14h

Šest mjeseci prije početka Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sočiju 2014. godine, jedan od vodećih ruskih meteorologa Dmitrij Kiktev izjavio je da će vremenski uslovi biti na zadovoljavajućem nivou.

Strah od toplog vremena za vrijeme održavanja ZOI naveo je organizatore da skladište skoro pola miliona kubnih metara snijega spremnih za upotrebu u slučaju da ne bude dovoljno padavina.

Ali Kiktev, zamjnik direktora državne Hidrometeorološke agencije, tvrdi da za tako nešto neće biti potrebe.

"Temperatura u Sočiju i širom Kavkaza biće uobičajena za to doba godine", rekao je Kiktev.

Međutim, Paraolimpijske igre, koje će biti održane od 7. do 16. marta, mogu imati probleme zbog topljenja snijega, a u tom slučaju biće upotrijebljene ogromne količine vještačkog snijega.

"Tokom marta u kavkaskom regionu može doći do kratkotrajnog otopljavanja i, ako nešto toplije vreme bude pratila kiša, doći će do topljenja snijega. Tada bi mogao biti upotrijebljen vještački snijeg", rekao je Kiktev.

On je ipak upozorio da je zbog lokacije Sočija, na obalama Crnog mora okruženog planinama, jako teško predvidjeti kakvi će biti vremenski uslovi.

Bonus video: