Prijava protiv Đokića zbog nedozvoljenog lova na vukove

Đokić je koristio i neadekvatna sredstva za lov koristeći prema sitnu sačmu za zeca
90 pregleda 0 komentar(a)
Safet Đokić, Foto: Anto Baković
Safet Đokić, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 17.09.2013. 13:54h

"NVO Green Home i Društvo za zaštitu životinja iz Podgorice podnijeli su danas podnijeli krivičnu prijavu osnovnom državnom tužilaštvu u Baru protiv Safeta Đokića zbog izvršenja krivičnog djela nedozvoljeni lov kao i krivičnog djela narušavanje javnog reda i mira", saopšteno je iz tih organizacija.

"Baranin Safet Đokić je van lovne sezone izvršio odstrel vučice i dva mladunčeta. Nakon toga ih je vezao za haubu automobila vozeći se tako gradom. Krivična prijava je podnešena na osnovu kršen ja kako Krivičnog zakonika Crne Gore tako i Zakona o lovstvu i divljači po kojem je svaki lov van lovne sezone nedozvoljen a samim tim predstavlja krivično djelo za koje može biti kažnjen novčano ali i kaznom zatvora. Naime, shodno Pravilniku lovačkog udruženja lovna sezona na vuka koji u našem nacionalnom zakonodavstvu nije zaštićen traje od 01. oktobra do kraja februara", navodi se u saopštenju.

Isto lice je, kako navode, koristilo neadekvatna sredstva za lov koristeći prema sopstvenim riječima sitnu sačmu za zeca na taj način direktno kršeći odredbe Zakona o lovstvu i divljači koja jasno precizira da je divljač dozvoljeno odstrjeljivati samo lovačkim oružjem koje odgovara snazi i otpornosti pojedine vrste divljači koja se lovi.

"Đokić se nije zadovoljio nezakonitim odstrelom već ustrijeljene vukove privezao na haubu svog automobila vozeći se tako ulicama grada narušavajući javni red i mir. Pored podnošenja prijave od strane naše dvije organizacije očekujemo da se o ovom slučaju oglasi i Agencija za zaštitu životne sredine te Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja koji bi trebali najstrožije osuditi ovakvo ponašanje pojedinaca koje ne samo da evidnetno narušava pravni poredak već šalje negativnu sliku javnosti. Takođe smatramo da je krajnje vrijeme da se o lovnim područjima počne voditi više računa, te da se konačno oglase nadležne institucije i počnu sprovoditi adekvatne mjere inspekcijskog nadzora", navodi se u saopštenju.

Bonus video: