Andraš Urban pobjednik FIAT-a

Dodjelom nagrada završen obnovljeni Festival internacionalnog alternativnog teatra
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 07:18h

Koncertom hrvatskog benda “Let 3” i dodjelom nagrada za najbolju predstavu, najbolju režiju i najboljeg glumca završen je Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2013.

Stručni žiri ovogodišnjeg FIAT-a u sastavu Sonja Vukićević (predsjednica žirija, koregrafkinja i balerina), Vasko Raičević (dramaturg) i Matko Botić (pozorišni kritičar i dramaturg) nagradu za najbolju predstavu dodijelio je predstavi “Grad demona” reditelja Andraša Urbana, Teatra Kosztolányi Dezső i MASZK-a iz Subotice.

Predstava “Grad demona”, po obrazloženju žirija, “svakodnevnom odnosu prema Drugom prilazi začudnom scenskom estetikom, pokušavajući pozorišnim sredstvima nadigrati grotesknu stvarnost kojom je okružen”.

“Istovremeno punokrvni izdanak političkog teatra i maštoviti, zaigrani bijeg u introspekciju, “Grad demona” ističe se u ovogodišnjem festivalskom kontekstu kao predstava koja spaja vlastiti beskompromisni etički program sa estetskim probojima prema novom. Novo djelo Andraša Urbana više od svih drugih ovogodišnjih radova uspijeva biti (zlostavljano) dijete svog vremena i tačno određenog prostora, i upravo se zbog toga nameće kao najbolja predstava Festivala”, ocijenio je tročlani žiri FIAT-a 2013.

Nagrađena predstava "Grad demona" Andraša Urbana (FOTO: Duško Miljanić)

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Andrašu Urbanu, za režiju predstave “Grad demona”. Urbanu je nagrada dodijeljena jednoglasno, “za preciznost rediteljskog rukopisa i postizanje kompaktnosti u saodnosu različitih teatarskih elemenata, u rasponu od likovnih do olfaktivnih”.

“Originalno riješene scene u kojima je vješto izbjegnuta banalnost, iako se bave temom koju je teško zadržati van tog okvira, grade višeznačne, a istovremeno jasne simbole, uz niz zanimljivih asocijacija koje se smjenjuju u brzom, a ujednačenom ritmu”, zapisao je žiri u obrazloženju.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje žiri je dodijelio makedonskom glumcu Zdravku Stojmirovu za ulogu u predstavi “Dnevnik jednog ludaka”, Malog dramskog teatra Bitola iz Makedonije. Stojmirov se istakao kao najupečatljiviji glumac ovogodišnjeg FIAT-a, “prije svega zbog asketske posvećenosti i maksimalne koncentracije koja odlikuje njegovu monodramsku izvedbu”.

“Neprekidno u raskoraku između govorne radnje i mazohizma pokreta, Stojmirov uvjerljivo dokazuje da je u teatru, čak i bez multimedijalnih montaža atrakcija, jedno jedino, krhko i nesavršeno ljudsko tijelo dovoljno za ustinu bitan čin pobune”, piše u saopštenju žirija.

Prepoznatljiva publika

Obnovljeni Festival internacionalnog alternativnog teatra trajao je od 1. do 15. septembra u dva segmenta “Montenegro Art Guerilla” i “FIAT - politički teatar”.

Prvih 12 dana festivala prema procjenama organizatora ispratilo je 2.500 posjetilaca, a u segmentu programa “Montenegro Art Guerilla” učestvovalo je oko 60 crnogorskih umjetnika različitih autorskih profila i generacija.

U segmentu “FIAT - politički teatar” odigrane su predstave značajnijih pozorišnih autora iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

“Festival internacionalnog alternativnog teatra se, najviše zahvaljujući njegovoj prepoznatljivoj publici, vratio na velika vrata, čemu svjedoči i neprestano interesovanje domaćih i inostranih medija za dešavanja na Festivalu”, saopštili su organizatori. “Baza” ovogodišnjeg FIAT-a bio je prostor Kuslevove kuće, na obali Ribnice, a festival je obnovljen je na inicijativu Ministarstva kulture, uz pomoć Glavnog grada Podgorice i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma.

Galerija

Bonus video: