"Grad demona" najbolja predstava obnovljenog FIAT-a

Nagradu za najbolju režiju osvojio je autor "Grada demona" Andraš Urban a za najbolje glumačko ostvarenje nagrađen je makedonski glumac Zdravko Stojmirov
104 pregleda 0 komentar(a)
FIAT, Foto: Facebook
FIAT, Foto: Facebook
Ažurirano: 16.09.2013. 10:46h

Najbolja predstava Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT), koji je sinoć završen u Podgorici, je "Grad demona", koju su u režiji Andraša Urbana izveli Teatar "Kosztolanyi Dezso" i MASZK iz Subotice.

U obrazloženju odluke, žiri FIAT-a je ocijenio da "Grad demona" "apsurdu svakodnevnog odnosa prema Drugom prilazi začudnom scenskom estetikom, pokušavajući teatarskim sredstvima da nadigra grotesknu stvarnost kojom je okružen".

"Istovremeno, punokrvni izdanak političkog teatra i maštoviti, zaigrani bijeg u introspekciju, 'Grad demona' ističe se u ovogodišnjem festivalskom kontekstu kao predstava koja bešavno spaja vlastiti beskompromisni etički program sa estetskim probojima prema novom", navodi se u obrazloženju i dodaje da novo djelo Andraša Urbana više od svih drugih ovogodišnjih radova uspijeva da bude "zlostavljano dijete svog vremena i tačno određenog prostora, i upravo se zbog toga nameće kao najbolja predstava Festivala".

Žiri je Urbanu jednoglasno dodijelio nagradu za najbolju režiju, "za preciznost rediteljskog rukopisa i postizanje kompaktnosti u saodnosu različitih teatarskih elemenata, u rasponu od likovnih do olfaktivnih".

Žiri za najbolje glumačko ostvarenje nagradio Zdravka Stojmirova, za ulogu u komadu ''Dnevnik jednog ludaka'', pod obrazloženjem da se taj makedonski glumac istakao kao najupečatljiviji glumac ovogodišnjeg festivala, prije svega zbog asketske posvećenosti i maksimalne koncentracije koja odlikuje njegovu monodramsku izvedbu.

Predsjednica žirija FIAT-a bila je Sonja Vukićević koreograf i balerina iz Srbije, a članovi Matko Botić kritičar i teatrolog iz Hrvatske i Vasko Raičević, crnogorski dramaturg.

Prvog dana je zagrebačko-riječka koprodukcija prikazala „Rekvijem za organe – pokora“, a potom „Grad demona“ subotičkog MASZK-a. Druge večeri festivala ljubljanski Mini teatar igrao je „Stolice“, nakon čega su Bosansko pozorište i SARTR pokazali „Priče sa istočne strane“.

Obnovljeni FIAT zaključen je „Dnevnikom jednog ludaka“ Malog dramskog teatra iz Bitole i „Očevi su grad(ili)“ CNP-a, a kao vrhunac u dvorištu Kuslevove kuće nastupila je kontroverzna riječka grupa „Let 3“

FIAT je obnovljen 1. septembra, na inicijativu Ministarstva kulture Crne Gore te uz pomoć Glavnog grada Podgorica i Crnogorskog Telekoma kao generalnog sponzora.

Bonus video: