Brković o ubistvu Vojičića: Istina će morati na vidjelo

“Uvjeren sam, a imam i nekih veoma jasnih sumnji, da donedavni šef crnogorske policije i njegovi bliski saradnici znaju i ko je naručilac i ko su izvođači atentata"
296 pregleda 61 komentar(a)
Jevrem Brković, Foto: Boris Pejović
Jevrem Brković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.09.2013. 06:45h

Šest godina nakon brutalnog napada na književnika Jevrema Brkovića u kome je ubijen njegov vozač Srđa Vojičić, crnogorski pisac je rekao da oni koji znaju istinu o nalogodavcima zločina “moraju da ćute, jer su na neki način i oni umiješani u atentat”.

Brković je u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje” iznio nekoliko novih detalja iz perioda neposredno nakon krvavog napada, dok se oporavljao u bolnici.

“Posjetio me je i Duško Marković, tada šef tajne crnogorske policije. Tada sam od njega čuo jednu, mislim sasvim tačnu procjenu o atentatu i učesnicima u atentatu. Međutim, sve do danas, iz korektnosti prema tom čovjeku, nijesam javno kazao što sam od gospodina Markovića kao pretpostavku čuo. To sam napisao, doslovno, u mojem romanu o atentatu, nazvanom Atentat na ljubavnika Duklje. 'Vijesti' kao moj izdavač... još se ne usuđuju da objave taj moj rukopis, koji će kad-tad biti objavljen! I sve će biti jasno”, rekao je Brković.

On je ponovio da su nalogodavci zločina ljudi koji su se prepoznali u njegovoj prozi, romanu “Ljubavnik Duklje”.

“Radi se o nekoliko tajkuna, tipično crnogorskih, povezanih rodbinskim vezama, bila je i jedna tajkunica, već ocvala erotesa. Ta grupacija 'crnogorskih domoljuba' začetnici su ratnog profiterstva, beskrupuloznog bogaćenja i naplaćivanja svega što su uradili za Crnu Goru. A sve što su radili, radili su da bi imali privatnu državu, a ne da bi Crna Gora postala moderna evropska država sa zastavom na Ist Riveru”, rekao je Brković.

On je podsjetio da do danas “ništa nije urađeno” da se ubistvo i napad rasvijetle.

“Uvjeren sam, a imam i nekih veoma jasnih sumnji, da donedavni šef crnogorske policije i njegovi bliski saradnici znaju i ko je naručilac i ko su izvođači atentata. Ipak će se jednom morati razriješiti misterija atentata na mene i ubistvo mladog Srđe Vojičića!”

Brković je otkrio koji su državni funkcioneri dolazili da ga obiđu dok je bio u bolnici, što je dio detalja koji će se naći u njegovoj knjizi.

“Milan Roćen je bio stalno uz mene; Milo Đukanović je nekoliko puta u toku večeri zvao i mene i ljekare. Sjutradan su došli Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore: prenio mi želje za brzo ozdravljenje Borisa Tadića, predsjednika Srbije. Posjetio me je i Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore: po starom crnogorskom običaju sretnjikao mi je rane...”

Bonus video: