Policajac osumnjičen da je mučio dječaka

Podgoričanin Darko Backović (33) i službenik policije Peđa Matović (27) uhapšeni zbog sumnje da su u četvrtak oteli i tukli 15-godišnjeg V. M. sa Zabjela
853 pregleda 118 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2013. 06:36h

Podgoričanin Darko Backović (33) i službenik Interventnog voda policije Peđa Matović (27) poslati su u Istražni zatvor u Spužu zbog sumnje da su u petak popodne oteli, a potom tukli i mučili petnaestogodišnjeg V. M. sa Zabjela.

Policija traga za još jednim muškarcem, koji se predstavio kao inspektor Rajko, zbog sumnje da je sa Backovićem i Matovićem, u četvrtak oko 18.30 časova u Ulici zetskih vladara u naselju Zabjelo, nasilno ubacio dječaka u sivi “reno megan”.

Dječak je inspektorima ispričao da su u šumi otmičari iz gepeka vadili konopac, a potom mu prijetili da će ga vezati njim i onda ubaciti rupu i zakopati

U krivičnoj prijavi protiv Backovića i Matovića piše da su “upotrebom sile i prijetnje tog dana maloljetnika ubacili na zadnje sjedište vozila”.

Dječaka su, kako se vjeruje, potom odvezli u borovu šumu na Ćemovskom polju, preko puta auto-servisa “Šišević”, gdje su ga najmanje pola sata tukli, mučili i čak prijetili da će ga “živog zakopati” ako im ne kaže ko je provalio u magacin Backovića i odnio cigarete vrijedne oko 5.000 eura.

Nakon mučenja, oni su “meganom” dječaka - prvog komšiju, vratili u naselje, a sve bi vjerovatno ostalo nekažnjeno da narednog dana maloljetnik nije odlučio da majci ispriča kakav horor preživljava...

Udarali ga i prijetili mu rupom...

Uprava policije saopštila je sinoć da su dječaka trojica osumnjičenih otmičara udarala po glavi i tijelu još tokom vožnje do šume.

“Zadali su mu više udaraca u predjelu glave i tijela tokom vožnje, zahtijevajući od njega da im da određenu informaciju. Oni su ga potom, sumnja se, odvezli do šume u blizini Kombinata aluminijuma Podgorica, gdje su nastavili da ga udaraju i da mu prijete, a potom su ga ponovo ubacili u vozilo i odvezli blizu njegove kuće, gdje su ga ostavili”, saopštila je sinoć UP.

Dječak je inspektorima ispričao da su u šumi otmičari iz gepeka vadili konopac, a potom mu prijetili da će ga vezati njim i onda ubaciti rupu i zakopati.

Porodica dječaka živi u naselju Zelenika, a u toj ulici su i porodične kuće uhapšenih Matovića i Backovića, kojima su cigarete ukradene u 11. septembra

Petnaestogodišnjak je majci ispričao da su ga Backović i njegova supruga dva dana ispitivali, pozivali i prijetili da im kaže ko je u srijedu veče iz podruma odnio cigarete.

“Samohrana sam majka, a zbog posla na relaciji Podgorica - Sutomore ove sedmice sam bila zauzeta po cijeli dan tako da sam tek kasno u noć dolazila kući. Po mom sinu nijesam u srijedu primijetila da se nešto događa, ali u četvrtak oko 19 časova bila sam u kući s majkom kada se on poguren, zajapuren u licu i nekako slomljen i čudan pojavio na vratima. Pitala sam ga šta mu se dogodilo, što je takav, a on mi je rekao skrivajući pogled da se rvao sa najboljim drugom, te da su se igrali. Na to sam rekla: “E, vala ste se muški rvali, kad si takav”. Te noći je bio miran, povučen, ćutljiv i non-stop je bio za računarom. Tek narednog dana u petak saznala sam od njega kakav je horor preživio i to od prvih komšija”, ispričala je “Vijestima” dječakova majka.

Danima ga ispitivali

Porodica dječaka živi u naselju Zelenika, a u toj ulici su i porodične kuće uhapšenih Matovića i Backovića, kojima su cigarete ukradene u 11. septembra uveče.

Narednog dana, kako je dječak ispričao u policiji, njega je telefonom pozvala supruga Backovića i tražila da se vide u blizini njihovih kuća.

Komšinica je od njega u automobilu tražila da joj saopšti imena mladića koji su joj obili magacin, tvrdeći da on to sigurno zna.

“Sin mi je ispričao da joj je tu nakon njenog upornog ispitivanja rekao ime jednog dječaka iz naselja, najmirnijeg djeteta u naselju, ali samo da bi je “skinuo s vrata”. Kazao mi je da je to učinio jer je znao da ga kasnije taj dječak neće maltretirati jer je izmislio njegovo ime. Te noći su ga opet pozvali u njihovu kuću gdje su ga Backović, njegova žena i izvjesni inspektor Rajko satima ispitivali, prijetili i govorili da će ga odvesti u Dom za delikvente. U jednom trenutku su mu čak na telefon dali i nekog čovjeka koji se predstavio kao čovjek iz tog doma, koji mu je pojasnio da će završiti kod njih. Pod pritiskom, on je te noći u njihovoj kući naveo neka nova imena djece iz naselja, samo da bi ga pustili da ide kući. Kod njih u kući je bio do poslije ponoći, a ja za to nijesam znala jer sam nešto kasnije došla sa posla”, navela je ona.

Progovorio kad nije imao kud

Tri dana petanestogodišnjak je ćutao o tome pod kakvim je pritiskom prvih komšija, a vjerovatno ni u petak iz straha ne bi progovorio da ga nije bilo sramota od mladića iz naselja.

Njegova majka ispričala je “Vijestima” da ju je u petak oko 18 časova telefonom pozvala Backovićeva žena i saopštila joj kratko: “Spasila sam ti sina od mafijaša. On je umiješan u krađu naših cigareta, toliko da znaš”.

Maloljetni V. M. je pregledan u Hitnoj pomoći, gdje su ljekari konstatovali modricu pored sljepočnice i ispod oka. Osim toga na vratu dječaka su nađeni tragovi mučenja

Ona je, kako tvrdi, najviše ogorčena na to što su njenom sinu ovo priredile njene prve komšije.

“Mučili su mi danima sina jer nijesu smjeli da prijave policiji da im je neko obio taj magacin, gdje godinama drže švercovane cigarete. Vodili su internu istragu jer drugačije nijesu mogli da dođu do lopova, pa im je najlakše bilo da “pritisnu” mog sina, koji nema nikakve veze sa tim. Zgrožena sam”, ispričala je dječakova majka.

U petak veče oko 01.30 časova ona je sa sinom otišla u policiju i prijavila slučaj, a nakon konsultacije sa tužiocem, Backoviću i Matoviću, koji je nedavno počeo da radi u Upravi policije, stavljeno je na teret krivično djelo “otmica maloljetnog lica”.

Sedativi ne pomažu da zaboravi

Maloljetni V. M. je 13. septembra uveče pregledan i u Hitnoj pomoći, gdje su ljekari konstatovali modricu pored sljepočnice i ispod oka. Osim toga na vratu dječaka su nađeni tragovi mučenja...

“On, kao i cijela naša porodica, noćima ne spava. Pod velikim je stresom, noćima se budi ili sanja neke užasne scene. Doziva ujaka... Dijete mi je pod tolikom traumom da ne pomažu čak ni tri tablete za smirenje na dan, koje su mu ljekari prepisali”, navele ja dječakova majka.

Narednih dana sa dječakom će razgovarati i tim psihologa, koji će pokušati da mu pomognu da prevaziđe traumu.

Negirali da su oteli dijete

Osumnjičeni Peđa Matović i Darko Backović negirali su pred tužiocem da su oteli, tukli i mučili 15-godišnjeg dječaka, pojašnjavajući da je to sve izmislio.

Oni su prilikom davanja izjava u policiji, ali i pred tužiocem naveli da dječakove tvrdnje “nemaju veze sa istinom”, naglašavajući da ne znaju zašto su se našli na udaru “prvih komšija”.

Nakon prvog dana pritvora njima je na teret bilo stavljeno krivično djelo “nanošenje lakših povreda”, ali je u subotu tužilac prekvalifikovao djelo u “otmicu”, nakon čega su oni poslati u Spuž.

Narednih dana tužilac će saslušati na desetine osoba kako bi se tokom istrage utvrdilo šta se dogodilo u ovom podgoričkom naselju.

Galerija

Bonus video: