Veteran Kristofer Horner pobijedio na “Vuelti”

Kristofer Horner je osvojio “Vuelta a Espanju” i s 41 godinom postao najstariji pobjednik jedne od tri najveće biciklističke trke svijeta
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2013. 19:07h

Američki biciklista iz ekipe Rejdiošek, Kristofer Horner, osvojio je danas “Vuelta a Espanju” i s 41 godinom postao najstariji pobjednik jedne od tri najveće biciklističke trke svijeta.

Horner, koji će sljedećeg mjeseca napuniti 42 godine, pobijedio je svog najozbiljnijeg protivnika Vinćenca Nibalija u posljednje tri planinske etape, uoči današnje, posljednje dionice duge 110 kilometara od Leganjesa do Madrida.

U posljednjoj, 21. etapi, poslije sprinta je prvi na cilj u Madridu stigao Majkl Metjus.

Horner je trku završio sa 84 sata, 36 minuta i četiri sekunde. Drugo mjesto u generalnom plasmanu 68. “Vuelte” zauzeo je Nibali iz Astane sa 37 sekundi zaostatka, a treće Alehandro Valverde (Movistar) sa zaostatkom od 1,36 minuta.

Prije Hornera, najstariji pobjednik jedne od tri najveće biciklističke trke (“Tur de Frans”, “Điro d'Italija” i “Vuelta a Espanja”), bio je Fermin Lambo, koji je na “Turu” slavio 1992. u 36. godini.

Horner je postao profesionalac 1995. godine, a u karijeri je pobjeđivao na manjim trkama, kao što su Trka oko Baskije 2010. i Trka oko Kalifornije 2011. godine.

Galerija

Bonus video: