Herceg Novi: Požar u magacinu Gradske kafane

U magacinu su bili suncobrani, plastične gajbe, stolice i drugi lako zapaljivi mobilijar...
200 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2013. 13:42h

Požar koji je jutros oko četiri sata buknuo u magacinu Gradske kafane u centru Herceg Novog ugašen je za samo sat vremena brzom intervencijom vatrogasaca.

U toku je uviđaj policijske ekipe.

“Zahvaljujući pozivu iz Gradske kafane reagovali smo na vrijeme sa tri vozila Službe zaštite i spašavanja i 12 vatrogasaca, pa je izbjegnuta veća katastrofa jer je prijetila opasnost da se vatra proširi “, kazao je Branko Mitrović, načelnik Službe zaštite.

U magacinu su bili suncobrani, plastične gajbe, stolice i drugi lako zapaljivi mobilijar.

Vatrogasci su ušli sa zapadne i istočne strane, i sa dva mjesta gasili požar u prostoriji čija je visna 6 metara, a površine nekoliko stotina kvadrata. Osim što je sve u magacinu izgorjelo, oštećen je u manjoj mjeri i dio fasade Gradske kafane, kao i obližnja palma od 10 metara.

Šta je uzrokovalo požar tek treba da se utvrdi, ali se sumnja na dotrajale instalacije.

U Gradskoj kafani juče je bila organizovana svadba, ali su se gosti razišili mnogo prije izbijanja požara. Juče je kafana radila normalno.

Objekat u kome danas radi Gradska kafana, izgradili su 1924. godine zajedno Sokolsko društvo i Srpski narodni dom na parceli koju su kupili pred sam početak Prvog svjetskog rata. Izgradnja Doma koštala je 900 hiljada tadašnjih dinara, a sredstva su obezbjedjena zahvaljujući pozajmicama, donacijama i kreditima.

U prizemlju je bila sportska dvorna, a na spratu koji ima ulaz sa glavne ulice – Kino. Poslije rata Sokolana je upisana kao opštenarodna imovina, a koristila su je fiskulturna društva, kasnije preimenovana u Partizan. Objekat je stradao u zemljotresu 1979 godine,a četiri godine kasnije požar je završio ono što nije uništeno u zemljotresu. DUP om iz 1978. godine namjena objekta je preimenovana u privredne svrhe, a odlukom SO Herceg Novi preneseno je i vlasništvo , što je omogućilo IMOBILI DOO iz Budve da ga kupi 1978. godine – rekonstruiše i u njemu otvori Gradsku kafanu.

Danas je Gradska kafana vlasništvo ruskih biznismena. Magacin koji je danas gorio dio je nekadašnjeg hotela Jadran koji je prije Drugog svjetskog rata bio vlasništvo Anta Cvrlje. a 1937. godine kupili su ga srpski biznismeni Savčić i Stanković koji su bili i vlasnici u zemljotresu srušenog hotela Boka.

Galerija

Bonus video: