Nikšić: Promovisane dvije knjige Maksima Vujačića

Sala je bila mala da primi sve ljubitelje Vitove poezije, i poštovaoce Vujačićevog rada
0 komentar(a)
Maksim Vujačić, Foto: Ivan Petrušić
Maksim Vujačić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.09.2013. 15:04h

“Knjiga Maksima Vujačića ‘Vito – zatočenik žute gošće’ je najkompletnija hronika života jednog čovjeka i pjesnika po kome se Nikšić prepoznaje”, kazao je publicista Vlatko Simunović na promocije knjiga koje je Vujačić objavio o Vitu Nikoliću.

Riječ je o knjigama “Vito – zatočenik žute gošće” i “Vito – anegdote i epigrami”, a koje su promovisane u sali “Zahumlja” u okviru “Septembarskih dana”, a u organizaciji JU “Stari grad Anderva”.

Sala je bila mala da primi sve ljubitelje Vitove poezije, i poštovaoce Vujačićevog rada.

“Ova knjiga ne može nikada izgubiti na značaju jer se Maksim Vujačić potrudio da nam na autentičan način sa pouzdanim svjedocima i na provjerljivim izvorima približi život pjesnika koji je osjećajnošću i moralnom specifičnom superiornošću sa nekim svojim uzvišenim osjećajem za pravdu bio precizan seizmograf čitave jedne epohe u Nikšiću”, kazao je Simunović o knjizi “Zatočenik žute gošće”.

Prema riječima Simunovića, Vujačić je dokumentovao zašto je Vito Nikolić bio jedinstven pjesnik, čovjek koji poeziju nije udaljio od naroda, već je uveo u narod, “finu, dostojanstvenu, lijepu liriku”.

Prema riječima Simunovića, Vujačić je dokumentovao zašto je Vito Nikolić bio jedinstven pjesnik, čovjek koji poeziju nije udaljio od naroda, već je uveo u narod, “finu, dostojanstvenu, lijepu liriku”

“Vito Nikolić je između života i poezije stavio znak jednakosti a knjiga Maksima Vujačića to pažljivo dokumentuje. U ovoj knjizi je jedno veliko blago – poezija Vita Nikolića, svi stihovi koje je obavio za života ali i stihovi koji nijesu objavljeni u njegovim knjigama već su nađeni u njegovoj zaostavštini. Vjerujem da bi bilo dobro da Maksim Vujačić nastavi ovu svoju misiju i da u dogledno vrijeme dobijemo hroniku života Vita Nikolića u periodu od njegovog odlaska iz Nikšića i preseljenja u Titograd, pa do smrti”, kazao je Simunović i dodao da i 19 godina nakon smrti Nikolića on i dalje, kada je u pitanju crnogorski književni kanon, ostaje pjesnik na margini.

Dr Draško Došljak, recezent pomenutih knjiga, kazao je da je zahvaljujući Vujačiću Vito Nikolić ponovo dio naše stvarnosti, ovoga puta bez ijedne tajne.

“Ovom knjigom autor je razotkrio kako nastaje dobra poezija, ljubavna, Vitova. Ponudio je čitaocima biografiju boema a teoriji književnosti oplemenio poglavlje o stvaralačkom činu. Prvi put imamo preciznu priču i životopis Vitov – iz njegove bilježnice, sjećanja njegovih prijatelja, supruge i kćerke, kolega, ljekara, iz intervjua, sa književnih večeri. Tumačenje Vitove poezije biće nemoguće bez ove Vujačićeve knjige. Ovom knjigom njegova poezija biće jasnija, čitljivija, a Vitomirov kašalj zacijeljen, lirski”, kazao je Došljak.

Prema njegovim riječima podnaslov Vujačićeve “Žute gošće”, – Bolovanja, drumovanja, lumpovanja, bio je okvir koji “autor znalački popunjava autentičnom pričom, nepoznatim scenama, razmagljivanjem tamnih mjesta, putovanjima”.

Veče, u kome su učešće uzeli i posjetioci pričajući anegdote iz Vitovog života, vodio je glumac Miro Nikolić koji je čitao odlomke iz Vujačićevih knjiga, među kojima i epigrame, koji su zahvaljujući Vujačiću prvi put objavljeni.

Naredne godine knjiga Vitovih priča

Vujačić je za narednu godinu, kada se obilježava 20 godina od smrti i 80 od rođenja Vita Nikolića najavio novu knjigu.

“To valja na dostojan način obilježiti. Što se moje malenkosti tiče pokušaću da objavim knjigu Vitovih priča. Ostavio mi je stotinu njegovih priča, reportaža a ako budem našao pare da platim autorska prava biće ta knjiga”, kazao je Vujačić. Zahvalio se Ministarstvu kulture i svima koji su mu pomogli da knjige o Vitu ugledaju svjetlost dana. “Moram da pomenem dva imena koja mi znače puno. Da nije bilo Veska Mijajlovića, mog bivšeg komšije, čuvenog ronioca, i Miljana Malovića, mog školskog druga koji živi u Podgorici, ova knjiga još ne bi ugledala svijetlo dana. Ovoga puta iz Nikšića pomoći nije bilo ali nadam se da će biti za sljedeću knjigu”, kazao je Vujačić.

Bonus video: