Državljanin Srbije uhapšen po Interpolovoj potjernici, osumnjičen za ratne zločine

On se, osim što je osuđen na sedam godina zatvora, sumnjiči da je tokom rata na Kosovu 1999. godine ubijao, mučio i pljačkao civile albanske nacionalnosti
93 pregleda 12 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2018. 13:41h

Službenici Uprave policije MUP-a – Regionalnog centra granične policije „Jug“ u saradnji sa barskom policijom, uhapsili su u petak državljanina Srbije, P.V. (64) iz Šapca, za kojim je raspisana Interpolova potjernica od strane NCB Interpol Beograd.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, za P.V. je raspisana potjernica zbog služenja sedmogodišnje zatvorske kazne zbog krivičnog djela trgovina drogom i krivičnog djela teška krađa, kao i radi vođenja krivičnog postupka zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločini protiv civila u saizvršilaštvu.

"Službenici RCGP „Jug“ i CB Bar su, 20.07.2018. godine oko 16,30 časova, postupajući na osnovu operativnih informacija da se na teritoriji Opštine Bar nalazi lice koje se potražuje po Interpolovoj potjernici, u mjestu Utjeha, zatekli jedno lice u vršenju krivičnog djela nezakonit ribolov, a koje je tom prilikom policijskim službenicima dalo lažne lične podatke. Kriminalističkom obradom u CB Bar utvrđeno je da se radu o P.V. i da se on potražuje po dva osnova od strane NCB Interpol Beograd, radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od sedam godina zbog krivičnog djela trgovina drogom i krivičnog djela teška krađa, kao i radi vođenja krivičnog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločini protiv civila u saizvršilaštvu", stoji u saopštenju policije.

P.V. se sumnjiči da je tokom rata na Kosovu 1999. godine ubijao, mučio i pljačkao civile albanske nacionalnosti.

"On je krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva počinio, kako se sumnja, u periodu između 23.03.1999. i 20.06.1999. godine u selu Cuska, Opština Peć, kao jedan od pripadnika paravojne jedinice „Šakali“, na način što je, sumnja se, počinio napad na civile albanske nacionalnosti i ubijao ih, mučio, pljačkao i uzimao njihovu ličnu imovinu radi sticanja nezakonite dobiti. Tom prilikom lišeno je života 41 lice", navodi se u saopštenju policije.

Službenici RCGP „Jug“ i CB Bar su potiv P.V. nadležnom državnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivično djelo nezakonit ribolov i prekršajnu prijavu nadležnom sudiji Osnovnog suda zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

P.V. je sproveden u ZIKS radi izdržavanja kazne koja mu je izrečena zbog počinjenog prekršaja.

Bonus video: