Brajušković: I dalje se plašimo Veljovića

ANB ocijenila da bivšem službeniku policije i njegovoj porodici nijesu ugroženi životi
26 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2013. 07:49h

Bivšem službeniku policije i spuškog zatvora Brajušku Brajuškoviću i njegovoj porodici nije ugrožena sigurnost, zaključili su službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Iz ANB-a su, nakon urađene procjene, ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću dostavili takav odgovor, potvrđeno je “Vijestima” nezvanično.

Brajušković je rekao da mu niko nije javio rezultate procjene i da je iz medija saznao tu informaciju.

"Niko od njih me nije kontaktirao. Vjerujem da je ta informacija tačna i da među njima nema pojedinaca koji su podlegli neprestanom pritisku Veselina Veljovića i Miljana Perovića, koji čine sve, kako bi se čitav slučaj zataškao", rekao je Brajušković.

Veselin Veljović

On je krajem avgusta podnio zahtjev MUP-u, kako bi se uradila procjena njegove i bezbjednosti njegove porodice, smatrajući da su im životi ugroženi nakon što je javno optužio Veselina Veljovića i Miljana Perovića, nekadašnje policijske funkcionere, da su organizovali "crne trojke" za prebijanje opozicionih političara i nepodobnih novinara.

Brajušković je objasnio da u prijavi za procjenu bezbjednosti nije napisao imena od smatra da mu prijati opasnost, ali je ponovio da strahuje od Veljovića, Perovića i njima bliskih ljudi.

Tvrdi da ga Veljovića i Perovića “blate gdje god stignu, kod prijatelja, u kafanama, diskotekama i klubovima”...

Miljan Perović

“Iako već pet godina ne izlazim u grad, sve to dođe do mene. Poručujem im da kafane, diskoteke i lokali nijesu mjesto gdje ovaj slučaj treba da se raspravlja, već sud i iskreno se nadam da ću ih tamo uskoro sresti. Pročitao sam u novinama da je Veljović u tužilaštvu rekao da zna ko navodno stoji iza mene. Iza mene ne stoji niko, sem istina o svemu što se tada dešavalo i koju sam iznio u javnost. Mislim da je Veljović mnogo toga morao objasniti tužiocu, a prvenstveno trebao mu je odgovoriti na pitanje - ko prebi ove silne ljude u akcijama koje je on organizovao”, rekao je Brajušković.

Bivši sajovac ponovo je pozvao Veljovića i Perovića da skupa, pred novinarima, pođu na poligrafsko ispitivanje.

“Ne znam zašto bježe od poligrafa. Ne želim da remetim istragu, ali ih javno pozivam, da pristanu da nas svu trojicu ispituju pred Vama na poligrafu. Odgovoriću na sva njihova pitanja, koliko god ih budu imali, a tražim da njih dvojica odgovore samo na po jedno moje pitanje”, rekao je on.

Brajušković je prije tri sedmice javno optužio bivšeg direktora Uprave policije i savjetnika predsjednika Crne Gore za bezbjednost Veljovića i direktora spuškog zatvora Perovića, da su organizovali takozvane "crne trojke" za prebijanje opozicionih političara i novinara.

Obojica su to demantovali i najavili da će Brajušković svoje tvrdnje morati da dokaže na sudu.

Brajušković je naknadno rekao da je odbio da izvrši naređenja i da je od batina spasao bivšeg šefa Srpske radikalne stranke u Crnoj Gori Duška Sekulića, književnika Momira Vojvodića, i novinare Dragomira Bećirovića i njegovu kćerku Draganu.

Svi oni su u tužilaštvu potvrdili Brajuškovićevu priču da ih je bivši specijalac upozorio da su na spisku za premlaćivanje.

Gotovo dvije sedmice nakon izbijanja afere “crne trojke” Čađenović je u tužilaštvo pozvao Veljovića i Perovića.

Nekoliko dana nakon što je Brajušković “Vijestima” izjavio da su za prebijanje nepodobnih bili zaduženi pripadnici SAJ-a, 82 pripadnika te jedinice MUP-u i tužilaštvu dostavili su peticiju, u kojoj odbacuju Brajuškovićeve tvrdnje i pozivaju nadležne da utvrde istinu.

Nakon svega, brat ubijenog urednika "Dana", Miodrag Jovanović, pokazao je "Vijestima" pismo koje je prije smrti dobio Duško Jovanović, od čovjeka koji se predstavio kao jedan od specijalaca.

U njemu anonimni autor potvrđuje postojanje batinaškog voda i konstatuje da su sa svim akcijama upoznate starješine.

Tajna ko je po Veljoviću naručilac afere

Zamjenik Osnovnog državnog tužioca Saša Čađenović rekao je “Vijestima” da je postupak još u toku.

On nije želio odgovoriti na pitanje za koga je Veselin Veljović, na saslušanju, rekao da stoji iza navodno naručene afere “crne trojke“.

"Detalje saslušanja ne mogu govoriti, to bi bilo previše", rekao je Čađenović.

Galerija

Bonus video: