Vladimir Popović opet plače i vara

Popovićev advokat traži od SEEMO da povuče osudu njegovog napada na reportere
888 pregleda 40 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Vijesti
Vladimir Beba Popović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 12.09.2013. 18:13h

Advokat Vladan Bojić, koja zastupa Vladimira Bebu Popovića, zatražio je od Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO) da se javno ogradi od osude Popovićevog napada na reportere “Vijesti” Miodraga Babovića i Luku Zekovića, upozoravajući da zbog navodnog neprofesionalizma u ovom slučaju može izgubiti autoritet.

SEEMO je nakon incidenta prošle sedmice objavio saopštenje u kome je izrazio zabrinutost zbog prijavljenog napada, navodeći, između ostalog, i da je Popović kao bivši visoki zvaničnik Vlade Srbije interesentan javnosti i da mora da prihvati fotografisanje na javnom mjestu.

Bojić je prekjuče zahtijevao da povuku to saopštenje i objave novo, zasnovano na lažnim informacijama koje im je dostavio. SEEMO nije povukao saopštenje.

Neformalni premijerov saradnik i direktor NVO Institut za javnu politiku Vladimir Popović je 3. septembra, ispred zgrade u Podgorici gdje je sjedište njegove organizacije, vrijeđao i psovao novinara fotoreportera “Vijesti”, koji ga je fotografisao. Zekoviću je oduzeo aparat i sa njega obrisao slike, dok je Baboviću, pošto je i njega psovao i vrijeđao, oduzeo diktafonu. U Popovićevom društvu bio je i član premijerovog obezbjeđenja Zoran Jovanović, koji je prethodno do Popovićeve kancelarije dopratio Stanka Subotića Caneta, pa su onda Popović i mediji naklonjeni vlastima pokušali da uvjere javnost da Jovanović nije imao veze sa incidentom.

Pored dostavljanja montiranih video-snimaka, za koje je advokat naveo da "izvan svake sumnje dokazuju da je svaka optužba protiv gospodina Popovića izmišljena od strane novinara i menadžmenta Vijesti", on je u pismu falsifikovao i druge činjenice

Sa originalnog snimka su izbrisani djelovi koji potvrđuju da je Jovanović došao i većinu vremena proveo sa Popovićem, kao i trenuci agresivnosti i brisanja fotografija.

Vladan Bojić u pismu spočitava SEEMO da je saopštenjem prekršila kodeks novinarske etike, time što prethodno nije kontaktirala drugu stranu, odnosno njegovog klijenta, iako su oni naveli da se radi o incidentu koji su prijavili novinari.

Za neprofesionalizam i medijsku harangu optužene su i “Vijesti”, na čiju se stranu navodno svrstao SEEMO.

"Molimo vas da uklonite ove lažne informacije sa vaše web stranice i da pošaljete korekciju putem mejling liste. Takođe vas molimo da nam objasnite razloge koji opravdavaju vašu direktnu umiješanost u medijsku kampanju protiv gospodina Popovića i Instituta za javnu politiku", navodi se u Bojićevom pismu.

Pored dostavljanja montiranih video-snimaka, za koje je advokat naveo da "izvan svake sumnje dokazuju da je svaka optužba protiv gospodina Popovića izmišljena od strane novinara i menadžmenta Vijesti", on je u pismu falsifikovao i druge činjenice.

Bojić je tako napisao da je "u petak, nakon pregleda dokaza, Državno tužilaštvo Crne Gore službeno odbacilo sve optužbe protiv gospodina Popovića kao neosnovane, jer se navodni incident nikada nije dogodio".

Tužilaštvo i policija do juče nijesu zvanično obavijestili Babovića i Zekovića o ishodu krivične prijave koju su podnijeli protiv Popovića, niti se kancelarija VDT zvanično oglasila povodom ovog slučaja. Jedino su mediji nezvanično objavili da je tužilaštvo stava da u predmetu nema krivične odgovornosti.

"Vijestima" je juče saopšteno da će danas biti objavljena zvanična informacija o tome da li će i kako biti procesuirano maltretiranje i vrijeđanje Zekovića i Babovića.

SEEMO se juče nije oglašavao povodom pisma i zamjerki koje su mu upućeni.

SAD, OEBS i UNDP mu više nijesu partneri

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) nije uklanjala sa svog sajta saopštenja u kojem osuđuje Popovićev napad na novinare “Vijesti”, ali je zato Popovićev Institut za javnu politiku mijenjao svoj sajt. Tako na njemu više nema informacije da su američka ambasada, OEBS i UNDP saradnici i partneri Popovićeve NVO.

Na naslovnoj strani se i dalje promovišu projekti, čiji su oni finansijeri, ali u rubrici "partneri i saradnici" njih više nema. Američka ambasada i OEBS ranije su izrazili očekivanje da se detaljno istraže svi napadi na novinare, kao i incident sa Popovićem.

Oni su se, kao i UNDP, ogradili od partnerstva, objašnjavajući da su sa Institutom sarađivali na projektima.

Advokat se sjetio da se kredibilitet i profesionalizam mogu prokockati

Pozivajući se na zalaganje SEEMO za širenje slobode štampe i unapređivanje novinarskih standarda u Južnoj, Srednjoj i Istočnoj Evropi advokat Bojić je poručio da je "pružanje podrške, na jednom od najtežih kršenja kodeksa novinarske profesije - objavljivanje lažnih informacija i zavaravanje javnosti potpuno kontradiktorno tom cilju koje promoviše organizacija".

"Takođe vjerujemo da vaša direktna uključenost, u obliku optužbi koje nijesu zasnovane na činjenicama, izvorima i istini, predstavlja direktno kršenje profesionalnog etičkog kodeksa", zaključuje Bojić. On podsjeća Vujovića da SEEMO ima uticaj i autoritet, ali ga upozorava da to ne mora biti zauvijek.

"Pozivamo vas da imate na umu da kredibilitet i profesionalizam nijesu zauvijek. Oni se lako mogu izgubiti i prokockati, a tu lekciju su kroz istoriju mnogi morali da nauče", poručuje Bojić Vujovića u pismu.

Vladan Bojić je, osim Popoviću, advokat i Lutriji Crne Gore i firmi Džek pot, iza koje stoje Sava Grbović i Branislav Mićunović, koji preko Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) već mjesecima sprovode prizemnu hajku protiv “Vijesti”.

Bonus video: