Herceg Novi: Uhapšen carinik osumnjičen za uzimanje mita

Sumnja se da je N.P. (36) državljaninu Njemačke, kazao da će mu omogućiti da bez carinskog postupka nastavi putovanje sa robom ukoliko mu da 50 eura, što je M.G. i učinio
149 pregleda 17 komentar(a)
debeli brijeg, Foto: Arhiva "Vijesti"
debeli brijeg, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.09.2013. 10:37h

Hercegnovska policija uhapsila je službenika Uprave carina, N.P. (36) iz Kotora, zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje mita.

"Policijske aktivnosti ukazuju na sumnju da je N.P, u svojstvu službenika Carinske ispostave Debeli brijeg – PJ Carinarnica Kotor, 7. septembra oko 11 časova, na graničnom prelazu Debeli brijeg sa dvojicom kolega prvo izvršio kontrolu vozila "citroen", njemačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao njemački državljanin M.G. N.P. je potom, kako se sumnja, nakon što je uočio da M.G. u vozilu prevozi veću količinu fasadne boje i propratnu opremu, kao i sportski bicikl, ovom licu dao znak da parkira vozilo na prostoru van nadstrešnice graničnog prelaza, koji nije pokriven video nadzorom, što je M.G. i uradio. Carinski službenik N.P. je zatim, sumnja se, prišao vozilu i od M.G. zahtijevao i primio novac da ne bi izvršio službenu radnju koju je morao izvršiti", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Dodaje se da je N.P. državljaninu Njemačke, kako se sumnja, kazao da mu je, osim računa – dokaza o porijeklu robe, potrebna i carinska deklaracija da bi je mogao unijeti u Crnu Goru, ali da će mu on omogućiti da bez sprovođenja daljeg carinskog postupka nastavi putovanje sa robom ukoliko mu da 50 eura, što je M.G. i učinio.

"Nakon što je slučaj prijavljen Upravi policije, službenici CB Herceg Novi su sproveli mjere i radnje na identifikovanju carinskog službenika koji je tražio i primio novac od oštećenog, koje su rezultirale lišenjem slobode osumnjičenog. Prilikom preduzimanja policijskih aktivnosti Uprava policije je imala punu podršku i saradnju Uprave carina. Osumnjičeni N.P. je, uz krivičnu prijavu, predat zamjeniku Specijalnog tužioca u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno koruptivno krivično djel, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: