Sukob lovočuvara i ribolovaca: Radila i vesla zbog uvezanih udica

Lukačević je podnio i krivičnu prijavu protiv S.P. jer ga je, navodno, uhvatio za vrat
296 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 14:41h

Nadležni iz NP “Skadarsko jezero” prijavili su policiji ribolovce Milomira i Mladena Ulićevića, nakon što su, tvrde, lovočuvari Boris Klikovac i Milivoje Lukačević juče ujutro napadnuti na Vranjini.

I dok su iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove (JP NPCG) osudili napad na zaposlene, Ulićevići tvrde da nikoga nijesu tukli, već da su lovočuvari primijenili silu i oduzeli im opremu za ribolov, iako imaju dozvolu.

Nesvakidašnji incident dogodio se nakon što su Klikovac i Ulićević pronašli i oduzeli 200 vezanih udica - parangala.

Ulićević ne spori da je postavio udice i ističe da ima pravo da tu lovi, iako je, prema nepotvrđenim informacijama “Vijesti”, ribolovni zabran na tom mjestu na snazi tokom cijele godine.

Nakon što je ostao bez udica, Milomir ih je, iskoristivši nepažnju lovočuvara, sa bratom oteo sa glisera, a potom je nastao haos, pa je i policija imala posla.

Lovočuvari su bezuspješno ubjeđivali braću da im vrate parangale, na šta su, kako je navedeno u službenoj zabilješci, Ulićevići odgovorili psovkama i uvredama, ali i veslom, pa je polomljen i poklopac motora glisera.

Milomir Ulićević, međutim, tvrdi da su lovočuvari pokušavali da prevrnu njihov čamac, koji je do pola bio “pun vode”.

“Udice koje su nam oteli smo ponovo uzeli sa njihovog glisera, nakon čega je došlo do incidenta. Oni su došli da nas privedu, ali se mi nijesmo dali. Pobunio sam se i počeli su da nas dave njihovim gliserom. Udarali su nas gliserom i okretali se oko nas”, ispričao je Ulićević “Vijestima”.

Nakon toga su, tvrdi Ulićević, lovočuvari zvali policiju, “dali gas” i otišli, a on je sa bratom otišao kući, pa u upravnu zgradu NP “Skadarsko jezero”.

“Tamo je došla policija i priveli su nas. Lovočuvari tvrde da smo ih mi 'izbili', ali od toga nema ništa”, tvrdi Ulićević.

Iz JP NPCG saopštili su da se ispred upravne zgrade “pojavilo još desetak osoba, koje su negodovale i prijetile zaposlenima”.

Iz JP NPCG saopštili su da se ispred upravne zgrade “pojavilo još desetak osoba, koje su negodovale i prijetile zaposlenima”

“Nadzornici Službe zaštite obavljaju svoje poslove pod otežavajućim okolnostima, te stoga apelujemo i najoštrije osuđujemo svaki vid napada neodgovornih pojedinaca prema zaposlenima... čiji su prioriteti rada zaštita i razvoj ovog zaštićenog prirodnog područja”, piše u saopštenju.

Krivična prijava zbog hvatanja za vrat

Lukačević je podnio i krivičnu prijavu protiv mještanina Vranjine S.P. jer ga je, navodno, uhvatio za vrat ispred upravne zgrade, tokom incidenta koji je uslijedio nakon dešavanja na jezeru.

Lovočuvari su pozvali policiju nakon što su ostali bez udica, a za to vrijeme se kod upravne zgrade okupilo dvadesetak mještana Vranjine. Okupljeni su, tvrde očevici, prijetili lovočuvarima i psovali ih, dodatno razjareni zbog dolaska policije, a S.P. je tom prilikom uhvatio za vrat Lukačevića, pokušavajući da ga udari.

Lukačević je nedavno prekršajno osuđen zbog napada na novinara “Vijesti” Ivana Čađenovića.

Galerija

Bonus video: