obratite pažnju!

Kako pobijediti visok pritisak?

Idealna težina je svakako osnov normalnog pritiska. Gojaznost dovodi do povišenja krvnog pritiska
75 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 16:32h

Visok pritisak može oštetiti vaše zdravlje na duge staze – dovodi do srčanih oboljenja, otkazivanja bubrega i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Veoma je važno držati ga pod kontrolom.

Pazite na težinu

Idealna težina je svakako osnov normalnog pritiska. Gojaznost dovodi do povišenja krvnog pritiska. Ukoliko imate koji kilogram viška napravite zdraviji plan ishrane i pridržavajte ga se. Nakon nekog vremena sigurno ćete se osjećati bolje.

Pripazite na unos soli

Moguće je da unosite više soli nego što je organizmu potrebno. Najpametnije bi bilo da vodite dnevnik ishrane. Višak soli u organizmu dovodi do većeg znojenja, čini vas napetijim i diže pritisak.

Vježbajte redovno

Nekada težina nije jedini uzrok visokog pritiska. Može biti od stresa, nepravilnog načina života, nezdravih navika u isrhani, itd. Vježbajte redovno pet dana nedjeljno, makar u sopstvenoj režiji, kako biste držali pritisak pod kontrolom. Čak i upražnjavanje joge može pomoći da dovedete pritisak u normalu.

Izbjegavajte kafu i alkohol

Ponekada preveliki unos kofeina može dovesti do visokog krvnog pritiska. Posmatrajte sebe i vidite koliko često pijete kafu, a onda nakon toga izmjerite pritisak. Ako se povisio onda morate paziti na unos kofeina. Isto važi i za alkohol.

Krenite na zdravu dijetu

Zdrava dijeta podrazumijeva unos voća, žitarica, hrane sa više vlakana. Posjetite nutricionistu i porazgovarajte sa njim o trenutnim navikama u ishrani, a sa zdravijim planom pođite kući.

Prestanite da pušite

Ukoliko ste strastveni pušač moraćete da nađete način da se riješite ove loše navike. Ostavljanje cigareta spriječiće mnoge zdravstvene probleme, uključujući i visok pritisak.

Redovno provjeravajte pritisak

Bilo bi zgodno da češće provjeravate pritisak i pratite kako vaše tijelo reaguje na dijetu i vježbu. To će vam biti dodatna motivacija da se novih i zdravijih navika pridržavate u budućnosti.

Galerija

Preporučujemo za Vas