Dragana Tripković na Danima poezije u Rigi

“Dzejas dienas” festival se održava u saradnji sa Fondacijom Prijestonica kulture u Letoniji
1 komentar(a)
Dragana Tripković, Foto: Privatna arhiva
Dragana Tripković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.09.2013. 13:57h

Crnogorska književnica Dragana Tripković nastupiće na Međunarodnom festivalu “Dani poezije 2013“ (Dzejas dienas 2013) u Rigi, Letonija, koji se održava od petog do 16. septembra. Riječ je o prestižnom poetskom festivalu sa tradicijom od 49 godina, a održava se širom Letonije, sa fokusom na zbivanja u njihovom glavnom gradu - Rigi.

Na državnom nivou, festival ima preko 150 programa, dok će se u Rigi svakondevno odvijati oko 30 programskih dionica na raznim lokacijama. Dragana Tripković je prva crnogorska autorka koja nastupa na ovom festivalu, a predstaviće se danas u okviru glavnog programa “Neighbors Rioting.

Guest Readings“ kao i sjutra okviru programa “Guest readings and discussions“. Među ostalim gostima nalaze se neki od najvažnijih savremenih pjesnika iz čitavog svijeta: Edvard Hirš (SAD), Bjorn Kulig (Njemačka), Amir Or (Izrael), Mari Kono (Japan).

“Dzejas dienas” festival se održava u saradnji sa Fondacijom Prijestonica kulture u Letoniji, Riga, Gradskog vijeća Rige i Fondacije “Rīga 2014”, koja se priprema za status prijestonice kulture za 2014. godinu.

Dragana Tripković završila je studij dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Stevana Koprivice. Bila je saradnik na dramaturgiji u Crnogorskom narodnom pozorištu, na predstavi “Don Žuan” Ž.B.P. Molijer, kao i na predstavi “Vjera, ljubav, nada” E. F. Horvat, u režiji Ane Vukotić. Objavljene su joj drame “Biljke za kraj” i “Smjena”. Objavila je zbirke poezije “Prevarena duša” 2000. (izdanje: KZP – Podgorica), “Ljubav je kad odeš” 2005. godine (izdanje: Plima – Ulcinj), drugo izdanje 2006, te “Pjesme” u izdanju kuće “Antibarbarus” iz Zagreba 2008. godine. Pjesme su joj prevođene na engleski, ruski, italijanski, poljski i albanski jezik. Dobitnica je nagrade fondacije “Anna Lindh” za kratku priču 2012. i 2013. godine. Koautorka je dramskog komada “Poglavlja 23 i 24” izvedenog na Festivalu internacionalnog aternativnog teatra FIAT- 2013 u Podgorici. Jedna je od osnivača Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK).

Bonus video: