Ministarstvo kulture angažovalo Obrada Nenezića

On je angažovan privremeno u Ministarstvu kulture kao saradnik na realizaciji projekta iz oblasti izdavaštva “100 slovenskih romana”
489 pregleda 0 komentar(a)
Obrad Nenezić, abdulah sidran, Foto: Facebook
Obrad Nenezić, abdulah sidran, Foto: Facebook
Ažurirano: 10.09.2013. 14:27h

Crnogorsko Ministarstvo kulture je za već duže nepokrivenu oblast za književnost, prevodilaštvo i izdavačku djelatnost, kao saradnika angažovalo pisca Obrada Nenezića, iz nezvaničnih izvora saznaju “Vijesti”.

"Obrad Nenezić je angažovan privremeno u Ministarstvu kulture kao saradnik na realizaciji projekta iz oblasti izdavaštva “100 slovenskih romana” koji se realizuje u okviru inicijative Forum slovenskih kultura čiji je i Crna Gora član", kazala je šefica kabineta ministra kulture Danica Bogojević.

Prema pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva kulture, za brigu o književnosti, izdavaštvu i prevodilaštvu, trebalo bi da bude zadužen Samostalni savjetnik 1. Međutim to mjesto je već duže vrijeme upražnjeno, zbog spora koji Bosiljka Kankaraš vodi protiv vodeće institucije kulture.

Ona je 2011. uložila žalbu na poništeni konkurs Ministarstva za mjesto savjetnika.

Tada je Uprava za kadrove napravila propust, pa Kankaraš nije polagala provjeru jednog stranog jezika, što je i potvrđeno od strane Komisije za žalbe, kao i od strane Upravnog inspektora. Kankaraš je nakon obavještenja od strane Uprave za kadrove uložila žalbu Komisji za žalbe i oglas je ponovljen a na njega nije bilo prijavljenih kandidata. Kankaraš je u međuvremenu ponovo podnijela žalbu.

"Nakon što se steknu zakonski uslovi, Ministarstvo kulture će raspisati javni oglas za stalni angažman na poslovima savjetnika za književnost, prevodilaštvo i izdavačku djelatnos", kazala je Bogojević.

Dramaturg Obrad Nenezić je “Vijestima” kazao da mjesto saradnika u Ministarstvu kulture “ na prvi pogled, izgleda kao bogom dato za profesionalni i egzistencijalni angažman, jer svi imamo predstavu da smo okruženi knjigama, gotovim proizvodom, tog teškog i mukotrpnog procesa pisanja, ali suština ovog posla jeste u procesu, a ne u proizvodu”.

On je kazao da ga u saradenji sa kolegama i pretpostavljenima čeka temeljan, iscrpljujući rad.

"Treba imati na umu da pismenost nije uništila usmenu književnost niti govor, kao ni televizija film, pa ni internet neće ugasiti ostale medije, tako da je moje mišljenje da kroz konkurse Ministarstva, ali i druge, pogotovo međunarodne, koji su se pokazali kao dobra afirmacija crnogorske književnosti, treba animirati prije svega internet za prezentaciju književnosti, ali i ostale medije - rekao je Nenezić, koji smatra da je popularna kultura prepletena kao nikad sa tzv. visokom kulturom te da se zahvaljujući modernim medijima, uz iskristalisane sisteme vrijednosti književnost može vratiti čitaocima.

Nenezić je angažovan privremeno kao saradnik na projektu “100 slovenskih romana” koji se realizuje u okviru inicijative Forum slovenskih kultura

Biografija dramaturga

Obrad Nenezić je diplomirao dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Siniše Kovačevića.

Student doktorskih naučnih studija Teorije dramskih umetnosti, kulture i medija na FDU u Beogradu. Scenarista dugometražnih filmova: Balkanska braća i As pik, te je radio kao dramaturg i saradnik na dijalogu u filmu Lokalni vampir.

Scenarista je dugometražnih igranih filmova koji su u pripremi: Umri pa zapjevaj (red. Božidar Bota Nikolić), Kraljica srca i mača (red. Draško Đurović) i saradnik na scenariju filma Prvi put sa ocem na izbore, scenariste Abdulaha Sidrana i režisera Branka Baletića.

Objavio je tri zbirke poezije, roman Ljetopisje zaboravljenog grada, knjigu Drame... U štampi je knjiga Komedije (“Neženje”, finalista nagrade CNP i nagrade Branislav Nušić, “Ofsajd zamka”, finalista nagrade Branislav Nušić i “Nobelovci”, koja je predstavljala Crnu Goru na Sterijinom pozorju i festivalu Preglej na glas u Ljubljani)

Autor je više kratkih igranih filmova koji su sufinansirani na konkursima Ministarstva kulture Crne Gore i na drugim konkursima: Sonja, Pajac, Moba, Polaznici, Do đavola... Autor je pozorišnih predstava: Ždera iz kontejnera i Meta, koje su na repertoaru JU „Zahumlje“ i JU „Nikšićko pozorište“, kao i pisac pozorišnih predstava „Ja, nikola I“ i „Taštinarije“ Poezija i drame su mu prevođene na više jezika i zastupljeni u više antologija.

Bonus video: