Policajac gledao dok Popović psuje, vrijeđa i otima

Snimak sa nadzornih kamera potvrdio da je Vladimir Popović napao reportere „Vijesti” u društvu Đukanovićevog tjelohranitelja
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2013. 12:29h

Zoran Jovanović, član obezbjeđenja premijera Mila Đukanovića, izašao je iz zgrade ispred koje su prošle sedmice napadnuti reporteri “Vijesti”, zajedno sa Vladimirom Bebom Popovićem, pokazuju snimci sa nadzornih kamera koji su dostavljeni advokatskoj kancelariji Vujačić, koja zastupa list.

Na istom snimku vidi se kako se Popović nekoliko puta unosi u lice reporterima “Vijesti”, otima fotoaparat, a na kraju i diktafon.

Gotovo cijelo vrijeme Đukanovićev tjelohranitelj događaj je posmatrao iz neposredne blizine.

Iako su režimski mediji pokušali da obesmisle kompletnu priču, navodeći da su “Vijesti” izmislile napad na reportere, petominutni snimak dokazuje vulgarno i prijeteće ponašanje Popovića koje je nijemo posmatrao policijski službenik.

Mediji bliski DPS-u najprije su objavili samo dio snimka, na kome se ne vidi da Popović i Jovanović izlaze zajedno iz zgrade i u kome nema dijela koji jasno prikazuje kako Đukanovićev neformalni saradnik otima novinarsku opremu.

Nakon gotovo dan i po manipulacija sa tim falsifikatom, na Youtube-u se pojavio originalni snimak incidenta.

Originalni snimak incidenta, YouTube

Beba Popović je iz zgrade, u kojoj je sjedište njegovog Instituta za javnu politiku, izašao u 13.41.28 časova, u pratnji Jovanovića. Sišli su niz stepenice i prišli novinaru i fotoreporteru “Vijesti” Miću Baboviću i Luki Zekoviću.

Na snimku se vidi da se Popović obratio Zekoviću koga je, kako je ranije ispričao fotoreporter, povišenim glasom pitao zašto slika i šta je fotografisao. Zatim se okrenuo ka Baboviću, prema njegovom svjedočenju, bučno tražeći objašnjenje ko su i odakle im pravo da krše njegovu privatnost.

Snimak nadzornih kamera pokazuje da Jovanović tada stoji neposredno iza njih i prati šta se dešava.

Za to vrijeme Popović gestikulira i maše rukama, vidi se na snimku. On ih je tada, ispričao je Babović, vrijeđa i psuje, sporeći im pravo da ga fotografišu na javnom mjestu.

U 13.42.23 časova, Popović otima fotoaparat od Zekovića i briše, kako je ovaj potvrdio, nekoliko fotografija, dok iza njega viri Jovanović i sve posmatra.

“U tom trenutku sam mu rekao da to nema pravo da radi, ali mi se on unio u lice i mahao ka meni, vičući i vrijeđajući me, a zatim je cimnuo glavom u mom pravcu. Jovanović je i to posmatrao”, objasnio je Babović.

Premijerov telohranitelj zatim kreće ka ulazu u zgradu, a Popović pokušava da uzme diktafon od Babovića. Pošto je nekoliko puta uzmakao, Babović nasrtljivom Popoviću predaje novinarsku opremu.

Na originalnom snimku, u dva navrata nedostaje ukupno dvadesetak sekundi, prema tajmeru koji se vidi pri vrhu. Iz kompanije Proinvest koja pruža video obezbjeđenje zgrade, “Vijestima” je saopšteno da je riječ o nadzoru koji funkcioniše na principu detekcije pokreta. “To znači da se osobe na snimku nijesu kretale, pa se kamera automatski isključila”, saopšteno je iz kompanije

Dok Popović i dalje gestikulira i propituje novinara “Vijesti”, Jovanović se ponovo okreće ka zgradi, kreće do prvog stepenika i gleda u vrata. Zatim se vraća, kreće ka hotelu “Podgorica”, pa se brzo vraća i odlazi u suprotnom pravcu. Nešto kasnije, crni “audi”, u kome je prema svjedočenju reportera bio JOvanović, zastaje pored Popovića, da bi zatim nastavio ka hotelu “Podgorica”.

Babović je kazao da je neposredno prije nego je otišao, Jovanović rekao Popoviću da ga čeka u hotelu.

Popović i reporteri rastaju se, kako se vidi na snimku, 13.45.45.

Nakon što su se razišli, a Popović se uputio ka hotelu, Zeković je fotografisao Đukanovićevog prijatelja Stanka Caneta Subotića, Popovića i nepoznatu osobu kako ulaze u hotel.

“Vijesti” su već objavile da su reporteri ispred zgrade gdje se dogodio incident, čekali Subotića kako bi mu postavili par pitanja.

Na originalnom snimku, u dva navrata nedostaje ukupno dvadesetak sekundi, prema tajmeru koji se vidi pri vrhu. Iz kompanije Proinvest koja pruža video obezbjeđenje zgrade, “Vijestima” je saopšteno da je riječ o nadzoru koji funkcioniše na principu detekcije pokreta. “To znači da se osobe na snimku nijesu kretale, pa se kamera automatski isključila”, saopšteno je iz kompanije.

Iako Popović i državni mediji tvrde da incidenta nije bilo, na samom kraju originalnog snimka koji posjeduju “Vijesti”, se vidi grupa ljudi koja, nakon što su se svi razišli, znatiželjno izlazi iz zgrade i posmatra šta se dešava.

Dvije ženske osobe i dvojica muškaraca, od kojih je jedan iz obezbjeđenja, najprije su pogledali u pravcu hotela “Podgorica” gdje su otišli Popović i Jovanović, a zatim u suprotnom smjeru - ka ekipi “Vijesti”. “Vijesti” saznaju da su oni čuli buku ispred zgrade i izašli da vide šta se dešava.

Na montiranim snimcima, sa ispreturanom satnicom, postavljenim prije dva dana na mreži Youtube, vidi se kako Popović sam izlazi iz zgrade, ispred koje su novinari, u 13.41.29 časova.

Zatim se vidi snimak od 13.43.19 sati na kome se Popović obraća Baboviću.

Treća sekvenca montiranog snimka na mreži je od nekoliko sekundi ranije, 13.42.28 sati, i na njemu se vidi Jovanović kako stoji iza Popovića. Na tom snimku se ne vidi odakle se on tu stvorio.

Jovanović nakon toga ulazi u zgradu, pa na osnovu te montaže, režimski mediji tvrde da je Đukanovićev tjelohranitelj došao u zgradu kasnije i da nema nikakve veze sa incidentom. U pitanju je trenutak kada se Zoran Jovanović vraćao u zgradu, gdje je ostao 30-ak sekundi.

Montirani snimci, koji po vremenu na njima ne prate stvarni slijed događaja, propraćeni su ironičnim komentarima autora, koji sugerišu da su “Vijesti” iscenirale događaj i da reportere niko nije uznemiravao.

Babović je nakon napada policiji i medijima objasnio šta se sve dešavalo: “Unio se u lice kolegi Zekoviću uzvikujući: 'Ko ste vi da mi pravite sačekuše i ugrožavate moju privatnost, nijesam vam ja onaj vaš Brajuško'. Luka je pokušao da kaže da je samo htio da napravi njegovu fotografiju, a ja da objasnim da ničim nijesmo ugrozili njegovu privatnost i da smo ga fotografisali na javnom mjestu. 'Kakvo javno mjesto, kakva javna ličnost, je li ovo konferencija, odakle vam pravo da ugrožavate moju privatnost', urlao je Popović”, prepričao je Babović incident.

Montirani snimci, koji po vremenu na njima ne prate stvarni slijed događaja, propraćeni su ironičnim komentarima autora, koji sugerišu da su “Vijesti” iscenirale događaj i da reportere niko nije uznemiravao

Svaka javna ličnost, a Popović je bio visoki vladin zvaničnik u Srbiji, može biti fotografisana na ulici. Na to su podsjetili i predstavnici NVO koji su se oglasili ovim povodom.

Policija još vaga šta će

“Vijestima” je juče iz Uprave policije saopšteno da će se o prijavi Babovića i Zekovića izjasniti “na zakonu zasnovan način”.

“Shodno Vašem pitanju - kakva je dalja sudbina prijave novinara 'Vijesti', Miodraga Babovića i Luke Zekovića, koja je podnijeta protiv Vladimira Popovića, obavještavamo Vas sljedeće: Službenici Centra bezbjednosti Podgorica, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova će se, imajući u vidu uzete izjave, kao i sadržaj izuzetog snimka sa video nadzora, u zakonskom roku, shodno svojim ovlašćenjima, izjasniti o prijavi na zakonu zasnovan način”, piše u odgovoru iz policije.

Mediji su nezvanično objavili da je podgoričko tužilaštvo utvrdilo da nema osnova za podnošenje krivične prijave protiv Popovića.

Kako spinuje „doktor"

Nakon cjelodnevnog falsifikovanja režimskih medija, “Momcilo Petrovic” objavio je preksinoć oko 21h na youtube-u montirani video sa naslovom “BRUTALNI HULIGANSKI NAPAD NA NOVINARE VIJESTI” koji traje 2 minuta i 37 sekundi. Konstruisan je od djelova originalnog snimka i umetnutih naslova u pokušaju da se predstavi da je Popović bio bez obezbjeđenja i da nije otimao fotoaparat i diktafon.

Nakon nekoliko sati, poslije ponoći, na istom kanalu postavljen je isti video sa dodatnih 26 sekundi, pod naslovom “NOVINARI "VIJESTI" ZRTVE PETOG PO REDU, BRUTALNO-HULIGANSKOG NAPADA”. Ovo su jedina dva snimka koje je postavio “Momcilo Petrovic”.

Državni list juče je objavio veliki nepotpisani tekst baziran na tom montiranom snimku, ponavljajući do sada izrečene neistine Popovića i njegovog advokata Bojića.

Oko 16 sati, nakon što je advokatska kancelarija Vujačić koja zastupa “Vijesti” od firme koja obezbjeđuje zgradu Europoint zatražila snimak događaja, osoba pod šifrom "administratio1" objavila je video od 4 minuta i 31 sekundu, pod naslovom “Vladimir Beba Popovic - ISTINA O DOGADJAJU” koji uglavnom odgovara snimku koji su dobile “Vijesti”.

Taj video je promptno prenio jedan režimski portal u nepotpisanom tekstu, sa konstatacijom da "fotoreporter direktno pred Popovićem briše fotografije" što je notorna laž. Na kanalu administratio1 do sada je postavljeno 12 video snimaka, među kojima i maratonski intervju Popovića na Atlas TV u emisiji “Živa istina” Darka Šukovića. Administrator kanala postavio je jučerašnji video poslije pet mjeseci neaktivnosti.

Galerija

Bonus video: