Đukanović: Mnogo me ne potresaju afere

Premijer afere vidi kao još jedan pokušaj da se "osujeti dobar tempo crnogorskog integracionog razvoja"
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2013. 15:33h

Premijer Milo Đukanović nazvao je takozvanim aferu "crne trojke", te ocijenio da to vidi kao još jedan pokušaj da se u Crnoj Gori nastavi sa praksom kreiranja afera koje bi „trebale da osujete dobar tempo crnogorskog integracionog razvoja.

"Čini mi se da nakon afere „Snimak“, afere crne trojke, pa sada „afere nepostojećeg napada“, sve jasnije nazire ideja koju promoviše dio opozcionih struktura i dio njima naklonjenih medija da se Crne Gore pred EU drži u poziciji, da kažem, permanentno optuženog. Da se za to krivica svaljuje na Vladu, da bi se na taj način pomoglo da se dođe do željenog cilja, promjene vlasti u Crnoj Gori. Kao što vidite, to me mnogo ne potresa, prepoznali smo o čemu se radi, institucije rade svoje posao. Institucije su ga uradile u slučaju izmišljenog napada na novinare Vijesti, institucije će završiti posao i kada su pitanju takozvane „crne trojke““, istakao je Đukanović.

Bio sam pripadnik Veljovićeve „crne trojke” za batinanje >>>

„Đurović, Lazović i Kalezić udarna trojka batinaškog voda” >>>

On je ustvrdio da za „ ovo vrijeme od kada je pozicije premijera i šefa države a to je 20– tak godina“, vrlo je pažljivo pratio kako funkcioniše sistem bezbjednosti.

„Pratio sam kako funkcioniše specijalna antiteroristička jedinica i apsolutno odgovorno tvrdim da ničeg nema od toga što se pokušalo iskreirati tom aferom“, naveo je Đukanović.

Kolacija nije zauvjek zatvorena

Premijer Milo Đukanović nazvao je medijskim spekulacijama da DPS traži alternativu manjem koalicionom partneru, uz tvrdnju da to nije istina.

Upitan da li se pregovara sa nekim drugim partijama, Đukanović je kazao: "Ne".

Upitan da li se pregovara sa nekim drugim partijama, Đukanović je kazao: "Ne"

„Ne mogu da vjerujem da „ dobro obaviješteni izvori“ iz DPS-a govore, ipak vjerujem da je riječ o medijskim špekulacijama na trgu one višegodišnbje potrebe određenih medijskih krugova da kreiraju nepovjerenje unutar vladajuće koalcije.

Što se tiče DPS –a tu nema nikakve skrivene partijske diplomatije, sve što radimo, radimo veoma javno i naši partneri iz SDP –a i crnogorska javnost zna da smo mi vrlo pouzdan, vrlo stabilan partner u koalciiji, ali isto tako da potpuno neskriveno kažemo da ne vidimo da je ova koalicije jednom zauvjek zatvorena.

Ne mislimo da treba naspram ove koalcije držati ono što je drugi dio političkog terena u crnoj Gori nego treba pokušati sistematski raditi na širenju prostora za vladajuću koaliciju, kako bi se istovremeno osnažio front reformi koje treba realizovati, kako bi se širio front odgovornosti za ostvarivanje državnih interesa i na taj način stvarali uslovi da crna Gora što uspješnije i bezbolinije prevlada sljedeće izazove na putu integracija", kazao je Đukanović nakon svog izlaganja na Miločerskom ekonomskom forumu.

"Rebalans nije najvažnije pitanje"

Premijer Milo Đukanović ocijenio je da za sada nema potrebe da se na dnevni red stavlja rebalans, uz ocjenu da su budžetski prihodi iznad plana. On je naglasio da , ako bude potrebe za rebalanskom, on će biti krajem godine, te da se njime neće rjhešavati pitane odnosa KAP-a i EPCG.

Đukanović je uvjeren da je na dobrom putu da se i pitanje odnosa KAP-a i EPCG prevaziđe

„Rebalans nije najvažnije pitanje za vladinu i državnu politiku Crne Gore, pa čak ni najvažnije pitanje za koalicione odnose. On je u datom trenutku bio aktuelan, kada je Vlada imala predlog rješenja kojim je trebala prevazići nalsijeđene probleme u odnosima KAP–a i EPCG. Danas se razmatraju drugi modeli rješavanja tog pitanja i modeli koji možda neće po tom osnovu iziskivati rebalans. Svakako postoje i drugi razlozi da se priprema rebalans, ali ti razlozi nijesu tako urgentni i u svakom slučaju to pitanje nije u prioritetima agende Vlade ovih jesenjih mjeseci. Jako je važno to što su prihodi koje budžet ostvaruje iznad onoga što je bio plan. To nam obezbjeđuje da uz restrikcije koju smo primjenili od početka našeg mandata, možemo sa sigurnošću predvidjeti, da se ova budžetska godina uspješno realizuje. Ako se potvrdi potreba za rebalansom, to će vjerovatno biti u kasinim jesenjim, ili u ranim zimskim mjesecima, u susret samom kraju godine, i vjerujem da to neće biti tako diskutabičlno pitanje kao što je bilo povodovom da se kroz rebalans riješi pitanje odnosa KAP-a i EPCG“, kazao je Đukanović na odgovoraujući na pitanja na „Miločerskom ekonomskom forumu“.

Đukanović je uvjeren da je na dobrom putu da se i pitanje odnosa KAP-a i EPCG prevaziđe, te da se stvore uslovi za dalji stabilan rad i razvoj eelektroenergetskog sistema Crne Gore, a i definisanje uspješnijeg modela rada industrije aluminujuma .

Bonus video: