Černišenko: Zaustaviti kampanju oko gej zakona pred Soči

„Vrlo je važno da imamo vašu podršku da se zaustave ova kampanja i ove spekulacije u vezi ove teme”, rekao je organizator ZOI u Sočiju Sergej Černišenko članovima MOK-a
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2013. 09:57h

Glavni organizator Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. Dmitrij Černišenko pozvao je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da pomogne u zaustavljanju kampanja i spekulacija vezanih za ruski anti-gej zakon koji baca sjenku na pripremu Igara.

Černišenko je sinoć na sastanku MOK-a u Buenos Ajresu upitan o mogućem uticaju zakona kojim se zabranjuje gej „propaganda”.

On je rekao da je ruska vlada jasno navela da taj zakon neće uticati na Igre i pozvao članove MOK-a da prenesu tu poruku „svim onim koji još pokušavaju da spekulišu o ovoj vrlo transparetnoj i jasnoj temi”.

„Vrlo je važno da imamo vašu podršku da se zaustave ova kampanja i ove spekulacije u vezi ove teme”, rekao je Černišenko članovima MOK-a.

Rusija je ove godine zakonom zabranila „propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa”, uz novčane kazne za održavanje parada ponosa.

Zakon su osudili aktivisti i predsjednik SAD Barak Obama. Aktivisti su pozvali na bojkot ZOI u Sočiju, mada su Obama i britanski premijer Dejvid Kameron to isključili kao mogućnost.

Černišenko je ponovio da taj zakon ne zabranjuje homoseksualnost na bilo koji način i da nije u suprotnosti s bilo kojim elementom Olimpijske povelje.

On je rekao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin dao uveravanja da ustav garantuje jednaka prava i slobode svima u zemlji, uključujući goste, posjetioce, sportiste i navijače.

„Apsolutno smo uvjereni da neće biti sukoba s tim u vezi. To neće spriječiti da se u Sočiju 2014. ponosno podrže olimpijske vrijednosti, obećavam vam", rekao je Černišenko.

Odlazeći predsjednik MOK-a Žak Rog rekao je da je zadovoljan sa objašnjenjem ovog zakona koji je dala Rusija.

„Ustav Ruske Federacije dozvoljava homoseksualnost. I dobili smo čvrsta uveravanja da ovaj zakon neće uticati na učesnike Igara u Sočiju”, rekao je Rog.

Rog je takođe rekao da će MOK podsjetiti sportiste da se uzdrže od bilo kakvih protesta ili političkih poteza tokom Igara u Sočiju od 7. do 23. februara.

Portparol MOK-a Mark Adams rekao je da su ruski zvaničnici, i sam predsjednik Putin, rekli da taj zakon neće da utiče na gledaoce, sportiste ili bilo koga drugog ko učestvuje na Igrama, a da sad oni sami treba da vide kako će se to sprovesti.

Visoki zvaničnik MOK-a Gerhard Hajberg je, međutim, rekao da se sponzori plaše od posljedica mogućih demonstracija u Sočiju.

Hajberg je takođe naveo pravilo 50 Olimpijske povelje, prema kome nisu dozvoljene nikakve demonstracije ili politička, vjerska ili rasna propaganda na olimpijskim lokacijama ili borilištima.

Rog je rekao da će sportisti uskoro biti pozvani da se drže propisa MOK-a koji se odnose na proteste u Povelji.

„Učinićemo to odmah posle ovog zajsedanja, isto kao što smo uradili prije Olimpijskih igara u Pekingu, da obavijestimo sportiste i njihove nacionalne olimpijske komitete o propisima prema pravilu 50”, rekao je Rog.

Tokom sastanka MOK-a u Buenos Ajresu nekoliko desetina ljudi protestovalo je protiv anti gej zakona ispred ruske ambasade u tom gradu.

Oni su preko ograda ispred zgrade okačili zastave sa duginim bojama i istakli natpis na kome piše „Homofobija ubija”.

Bonus video: