Dvije premijere

Fiat: Filmovi po pričama Ognjena Spahića

Na devetoj večeri Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013, sa Ognjenom Spahićem razgovaraće Vladimir Đurišić
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2013. 07:23h

Filmovi po kratkim pričama Ognjena Spahića „Sve to“ u režiji Branislava Milatovića i „Carver je mrtav“ Vanje Vascarca, biće premijerno prikazani u Podgorici u okviru festivalskog segmenta Montenegro Art Guerilla, u Kuslevovoj kući u 21 sat.

Na devetoj večeri Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013, sa Ognjenom Spahićem razgovaraće Vladimir Đurišić.

Majstor crnogorske savremene kratke priče Ognjen Spahić, posebna je ličnost u našoj kulturi. Objavljuje u svim relevantnim časopisima u regionu i Evropi, knjige su mu prevedene na najveće svjetske jezike, a poznat je i po brojnim nagradama za književnost. Važi za jednog od naboljih crnogorskih pisaca, a o njemu je pored ostalih pisao i Klaudio Magris.

Za roman “Hansenova djeca” dobio je prestižno priznanje “Meša Selimović”, a među posljednjim nagradama nalazi se i nagrada za književnost “Ovidije” prestižnog rumunskog festivala. Njegova kratka priča „Rejmond je mrtav, Karver je umro, rekoh“ uvrštena je u antologiju „Best European Fiction 2011“ koju je objavio „Dalkey Archive Press“ u SAD-u.

Kratki film „Sve to“ Branislava Milatovića, za koji su scenario pisali Milatović i Spahić, poznat je većini relevantih evropskih i svjetskih festivala. Ovo je njegovo prvo prikazivanje u Podgorici, nakon Kolumbije, Amerike, Grčke, Maroka, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije... Glavne uloge u filmu tumače Slavko Štimac, Momo Pićurć i Jovan Miranović.

Film „Carver je mrtav“ hrvatskog reditelja Vanje Vascarca, (u čijoj biografiji stoji Kanski festival gdje je 2002. godine prikazivan njegov studentski film), takođe je obišao većinu relevantnih filmskih festivala. U filmu hrvatske produkcije „Carver je mrtav“ uloge tumače poznati hrvatski glumci Janko Popović Volarić, Vilim Matula, Iva Mihalić, Asim Ugljen i Iva Babić.