"Zlatni lav" za Sacro Gra: Dokumentarci jesu film

Italijanski režiser posvetio je "Sacro GRA" likovima koji se u njemu pojavljuju
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2013. 08:16h

Italijanski dokumentarni film "Sacro GRA" režisera Frančeska Rosija, koji govori o životu duž autoputa oko Rima, osvojio je "Zlatnog lava" na filmskom festivalu u Veneciji.

Rosi je svoj uspjeh okarakterisao "probojem" za dokumetarne filmove i ukazao da je ovo prvi put da su se dokumantarci našli u glavnoj selekciji venecijanskog festivala, prenosi BETA.

"Nisam očekivao da ću ovako važnu nagradu osvojiti sa dokumentarnim filmom. Napokon se dokumentarci stavljaju rame uz razme sa igranim ostvarenjima. Dokumentarci jesu film", rekao je Rosi.

Ovaj italijanski režiser posvetio je "Sacro GRA" likovima koji se u njemu pojavljuju.

"Oni su mi dozvolili da uđem u njihove živote, a neki od njih su nenamjerno postali protagonisti - ne znajući za to", rekao je Rosi.

Rosi se zahvalio je "maestru" Bernardu Bertolučiju, predsjedniku ovogodišnjeg žirija jer je imao hrabrosti da dodijeli nagradu jednom dokumentarnom filmu.

"Htio bih zahvaliti i mojoj bivšoj ženi koja me je nagnala da snimim ovaj film dok sam htio da odem iz Rima, grada koji sam zavolio zbog njegove obilaznice", dodao je.

Velika nagrada žirija otišla je u ruke malezijskog reditelja Tsai Ming-Lianga za film "Jiaoyou" ("Stray Dogs"), priču o ocu beskućniku i o njegovo dvoje djece koji su prisiljeni da lutaju ulicama Taipeija. "Miss Violence" grčkog reditelja Aleksandrosa Avranasa dobio je ''Srebrnog lava'' za najbolju režiju, a govori o incestu i o samoubistvu djeteta.

Taj je film dobio dosta nagrada, među njima i onu za najboljeg glumca, koju je dobio Temis Panou za glavnu ulogu - djeda zlostavljača.

Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Elena Kota za film "Via Castellana Bandiera" Sicilijanke Eme Dante koja je takođe nagrađena.

Posebna nagrada žirija dodijeljena je filmu Filipa Groninga" Žena policajca". Nagradu za najbolji scenario dobili su Stiv Kugan i Džef Poup za film "Philomena" koji se spominjao kao mogući dobitnik ''Zlatnog lava''. Nagradu koja nosi ime Marčela Mastrojanija, koja se dodjeljuje najboljem mladom glumcu, pripala je Taju Šeridanu, za ulogu za ulogu u filmu „Joe“, Dejvida Gordona Grina. Šeridan je već zapažen u "Drvu života" Terensa Malika.

"Zlatnog lava" za životno djelo dobio je američki režiser Vilijam Fridkin.

Nagrada FIPRESCI koju dodijeljuju filmski kritčari, pripala je Ksavijeru Dolanu za ostvarenje „Tom at the farm“.

Predsjednik ovogodišnjeg, 70. filmskog festivala u Veneciji, bio je Bertoluči, a članovi Andrea Arnold, Renato Berta, Keri Fišer, Martin Gedek, Jiang Ven, Pablo Larain, Viržin Ledojen i Rijuči Sakamoto koji su odgledali 20 filmova, koliko ih je bilo u konkurenciji. Festival je trajao 11 dana, a ove godine prvi put u konkurenciji za glavnu nagradu ravnopravno su učestvovala četiri dokumentarna filma. Ukupno je prikazano 53 filma.

Galerija

Bonus video: