Fetel najbrži u Monci

Fernando Alonso u Ferariju osvojio je 2. mjesto, treći je bio Australijanac Mark Veber u Red Bulu, a četvrti još jedan vozač Ferarija, Brazilac Felipe Masa
0 komentar(a)
Sebastijan Fetel, Foto: Reuters
Sebastijan Fetel, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2013. 14:15h

Berni Eklston će na kraju sezone morati da sjedne i dobro razmisli kako da po ko zna koji put promijeni pravila u Formuli 1. Ako ne smisli nešto što može da zaustavi Red Bul, njegova imperija će početi da gubi novac, jer „najbrži cirkus” postaje dosadan - Sebastijan Fetel je na 12. trci sezone, Velikoj nagradi Italije, upisao šestu pobjedu i prednost u generalnom poretku na najbližeg pratioca, Fernanda Alonsa, povećao na 53 boda.

Do kraja je ostalo sedam trka, a niko ne vidi način na koji bi momku koji je nekada nosio nadimak Bejbi Šumaher mogla da izmakne četvrta uzastopna titula. Ako i narednih godina bude ovakva konstelacija snaga u Formuli 1, 26-godišnjak iz Hepenhajma će srušiti sve rekorde svog idola...

Fetel je 53 kruga na kultnoj stazi u Monci prevezao za sat, 18 minuta i 33,352 sekunde i tako se prisjetio svog prvog trijumfa u Formuli 1, koji je ostvario na Monci 2008. kao član Toro Rosa (slavio i 2011).

Alonso je bio drugi, a Mark Veber treći. Takav epilog se mogao naslutiti već na startu - aktuelni šampion je lagano očuvao pol-poziciju, a Felipe Masa i Alonso iskoristili grešku Vebera da se domognu 2. i 3. mjesta. Brazilac se uskoro sklonio „važnijem” timskom kolegi, a onda je do izražaja došao rad mehaničara Red Bula, koji je iskusnom Australijancu omogućio da nakon promjene guma bude ispred Mase.

Uzbuđenja više praktično nije ni bilo...

"Fantastična trka. Ali, slavlje je mnogo drugačije nego na ostalim mjestima, jer nije trijumfovao čovjek u crvenom odijelu", rekao je Fetel u intervjuu na pobjedničkom postolju, aludirajući na zvižduke navijača Ferarija.

"Imao sam problem sa mjenjačem na kraju, ali je sve ispalo dobro, jer sam imao veliku prednost".

Alonso je u pojedinim trenucima trke bio konkurentan Red Bulu, a na kraju je mogao da bude srećan što je ostao drugi.

"Drugo mjesto je dobro. Srećan sam što sam na podijumu, ali se nadam da ću naredne godine biti na njegovom vrhu. Mislim da smo ovog puta izvukli maksimum iz bolida", rekao je Princ od Asturije, koji je krenuo sa 5. pozicije.

Masa je na kraju bio četvrti, peti Niko Hilkenberg (Zauber), šesti Niko Rozberg (Mercedes), sedmi budući pilot Red Bula Danijel Rikjardo (Toro Roso), osmi Romen Grožan (Lotus), deveti Luis Hamilton (Mercedes), a bod je ugrabio Dženson Baton.

Posljednji šampion prije Fetela (slavio 2009. godine) je tako spriječio bruku Meklarena, koji nije smio da dozvoli da se ne upiše na 50. godišnjicu tima...

Kimi Raikonen je prije dvije sedmice u Belgiji prekinuo seriju od 27 trka na kojima je osvajao bodove, a juče je bio jedanaesti...

Naredna trka vozi se 22. septembra na stazi Marina bej za Veliku nagradu Singapura.

Bonus video: