Male, sive ćelije u pogonu: Herkul Poaro opet počinje sa radom

37 godina nakon smrti Agate Kristi, spisateljica Sofi Hana zadobila je povjerenje porodice žene koja je stvorila Poaroa
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2013. 11:39h

Herkul Poaro ponovo će testirati svoje male sive ćelije u “novom” romanu Agate Kristi, prvom u kojem je čuveni belgijski detektiv oživio od smrti spisateljice 1976. godine. Prošlo je gotovo 40 godina nakon što je napisana posljednja knjiga o legendarnom detektivu, ali Herkul Poaro uskoro će započeti s radom na novom slučaju.

Knjiga, koju će objaviti “HarperCollins”, biće prvi u potpunosti autorski roman o Herkulu Poarou objavljen nakon smrti Kristijeve.

Trideset sedam godina nakon smrti Agate Kristi, spisateljica Sofi Hana zadobila je povjerenje porodice žene koja je stvorila Poaroa i već će se iduće godine na policama naći novi slučaj ekscentričnog istražitelja. Iako je Poaro u posljednjoj knjizi doživio srčani udar, Hana će ga oživjeti u priči koja je, tvrdi autorka, intrigantna kao i one koje su joj prethodile. Hana tvrdi kako je postala opsjednuta Herkulom kada je imala samo 13 godina i dodaje da joj je velika čast što je upravo ona odabrana za ovaj nevjerovatni projekat.

“Nevjerovatna slučajnost nas je dovela do Sofi. Njen agent je kontaktirao našeg izdavača iste nedelje kada smo moje kolege i ja počeli da raspravljamo o novoj knjizi”, kazao je Metju Pričard, unuk čuvene spisateljice i predsjedavajući firme “Agatha Christie Limited” koja upravlja njenom zaostavštinom.

“Pisanje knjige čiji je Poaro lik biće kao pisanje o nekome koga veoma dobro poznajem. Pročitala sam sve knjige u kojima se on pojavljuje tako mnogo puta i ne bih željela da radim ovo za bilo kojeg drugog pisca. Herkul Poaro i gospođica Marpl inspirisali su me da posvetim život kriminalističkoj literaturi”, objasnila je Sofi Hana.

Sofi Hana

Postoji samo nekoliko tragova koji upućuju na to šta bi mogao biti zaplet knjige, iako Hana kaže da je napisala detaljan plan na gotovo 100 strana, “sa svakom scenom, detaljem i izvijenom obrvom”. Radnja romana biće smještena u kasne dvadesete godine 20. vijeka, četiri godine nakon što je Poaro debitovao u “Misteriji u Stajlzu”. Knjiga će biti smještena između “Misterije plavog voza” i “Opasnosti kod End Hausa”. Pored Poaroa neće se pojaviti njegov vjerni pomoćnik kapetan Hejstings ni njemu odani inspektor Džap.

”Argument koji bi je (Agatu Kristi) možda ubijedio na ovaj korak jeste da je ovo pokušaj da ionako poletnu publiku ponovo upoznamo sa onim što je već napisala. To bi je učinilio punom razumijevanja za ono što pokušavamo da uradimo. Kada smo čuli da neko Sofine reputacije želi da bude uključen u projekat, shvatili smo da je to previše dobra prilika da bismo je tek tako propustili”, kazao je Pričard.

Kristijeva je posljednja u nizu autora koji će vaskrsnuti zahvaljući svojim nasljednicima, u maniru romana Ijana Fleminga i P.G. Vodhausa koje su napisali savremeni pisci. Autor bestseler krimića Sofi Hana trebalo bi da napiše još nenaslovljeni roman u stilu Kristijeve, koji će biti objavljen sljedeće godine.

Postoji samo nekoliko tragova koji upućuju na to šta bi mogao biti zaplet knjige, iako Hana kaže da je napisala detaljan plan na gotovo 100 strana

Agata Kristi autor je 80 kriminalističkih romana i zbirki kratkih priča. Prodato je više od milijardu primjeraka njenih knjiga na engleskom i još milijardu na drugim jezicima. Njen izdavač je tvrdio da ju je, po prodaji, prestigla samo Biblija i Šekspir.

Književni agent Džoni Geler izjavio je da je zadužbini Kristijeve bilo stalo da proizvedu novo djelo svog autora da bi “vratili čitaoce originalnom djelu”. “Jedan od načina da to učinite je da ga ponovo izmislite”, kazao je Geler, koji je radio i sa zaostavštinom Ijana Fleminga na novoj knjizi o Džejmsu Bondu.

“Tu leži istinski potencijal koji nije iskorišten. Možete da birate između mladog i modernog Poaroa”, kaže Geler.

Novi Bond 26. septembra

“Novi roman o Džejmsu Bondu zvaće se 'Solo' i iz štampe će izaći 26. septembra”, objavio je autor knjige Vilijam Bojd.

“Ponekad je kratak naslov rječitiji”, kazao je za BBC nastavljač avantura čuvenog superšpijuna koji je nastao iz pera Ijana Fleminga.

“Ne samo da savršeno odgovara temi romana, već je to snažna, ubojita riječ”, objasnio je britanski pisac. Detalji romana nisu poznati, ali je izdavač otkrio da će nova avantura 45-godišnjeg tajnog agenta odvesti u Afriku i Ameriku. “Riječ je o apsolutno briljantnoj knjizi”, ističe se u saopštenju izdavačke kuće Vintidž.

Bojd je treći pisac kojeg je posljednjih godina pozvala Fondacija Fleming da napiše roman o Bondu.

Galerija

Bonus video: