Tajvanski naučnici osmislili senzor koji detetektuje promjene u ustima

Senzor u sebi sadrži mjerač promjene, a podatke dobijene šalje kompjuteru ili pametnom telefonu
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2013. 08:47h

Da živimo u vremenu u kojem su Q-ovi izumi iz filmova o Džejms Bondu postali svakodnevica, nije tajna. Dokaz za to je i članak koji je nedavno objavljen u časopisu New Scientist. Naime, nekoliko istraživača sa Nacionalnog tajvanskog univerziteta u Tajpeju osmislili su i napravili senzor koji, postavljen u usta pacijenta, može detektovati da li ste slušali uputstva koja vam je dao doktor.

Prototip senzora je na testiranju postavljan u proteze ispitanika. Softver koji prima podatke od senzora programiran je da uoči šeme pokreta i da na taj način prepozna radnje koje ispitanik radi, tj. da li žvaće, pije, priča ili puši cigarete.

Senzor u sebi sadrži mjerač promjene brzine, a podatke dobijene šalje kompjuteru ili pametnom telefonu. Kompjuter obrađuje podatke i prepoznaje šeme pokreta. Na ovaj način moguće je 24-časovno praćenje radnji i obrazaca ponašanja ispitanika. Drugim riječima, moguće je pratiti npr. kada i koliko često ispitanik ima obroke, da li puši, da li govori u snu i tome slično. Tako se na ovaj način mogu dobiti informacije koje će biti ključne za terapiju nekih oboljenja.

Želja istraživača je da se senzori iskoriste upravo u ove svrhe. Takođe, želja im je da veličinu senzora smanje na nivo koji bi mogao da stane u kavitet ili krunicu jednog zuba. Međutim, ovo neće biti lako.

Trenutni senzor ima spoljašnje napajanje, tj. povezan je žičanim putem za bateriju koja se takođe postavlja u proteze ispitanika. Kako bi aparat radio, neophodno je smisliti odgovarajuću minibateriju i, što je još važnije, način na koji bi se ta baterija punila. Takođe, u sklopu budućeg senzora treba da se nađe i bežični odašiljač, koji bi podatke slao odgovarajućem uređaju. Tako, istraživači planiraju ugradnju radio (bluetooth) uređaja u snezor, koji bi im omogućio bežičnu vezu senzora i kompjutera.

Sadašnji snezor daje velike nade za uspjeh. U prvobitnom istraživanju, gdje je bilo uključeno 8 ispitanika, sistem je prepoznao aktivnosti usne duplje u 94 % slučajeva. Ovako dobri rezultati daju im razloge da se nadaju u uspjeh. Prema riječima vođe projekta, cilj im je da se ovakvi senzori koriste kao istraživački instrument, za praćenje pacijenata za koje se sumnja da imaju bruksizam, kao i da prate uticaj brojnih stomatoloških intervencija na oralno zdravlje. Zbog toga istraživači planiraju da svoj izum predstave na Internacionalnom simpozijumu prenosivih računara, koji će se krajem septembra održati u Cirihu.

(www.mojstomatolog.net)

Galerija

Bonus video: