Povećajte unos kalijuma - smanjite rizik od srčanih oboljenja

Imajte na umu kako bi odrasle osobe trebalo da unesu oko 4,700 mg kalija dnevno
2 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2013. 12:42h

Brojne studije tvrde kako povećan unos kalijuma i manji unos soli, mogu da smanje rizik od moždanog udara za 21 posto i utiču na niži rizik od razvoja srčanih oboljenja. Kalijum štiti krvne sudove od oksidativnog oštećenja i krajeve krvnih žila od zadebljanja.

Imajte na umu kako bi odrasle osobe trebalo da unesu oko 4,700 mg kalija dnevno, ali previše kalijuma, koji se često unosi putem suplemenata, može da bude opasno, pa se ipak držite prirodnih izvora ovog minerala.

Evo koje vam namirnice mogu pomoći u postizanju dnevnog cilja kada je unos kalijuma u pitanju:

Krompir

Slatki krompir, a ne banane, namirnica je koja je na vrhu popisa kada je unos kalijuma u pitanju. Jedan slatki krompir sadrži čak 694 mg kalijuma i samo 131 kaloriju, a uz to obiluje vlaknima i beta- karotenom.

Sos od paradajza

Svjež paradajz je dobar, ali sos ili pire od paradajza još su bolji izvor kalijuma. Jedna četvrtina šoljice pirea od paradajza sadrži 549 mg kalijuma, dok sok od paradajza sadrži više od 400 mg. Ako volite kuhinju s ukusom paradajza i želite da povećate unos kalijuma, znate što vam je činiti!

Zeleni dio cvekle

Jeste li ikada kupili svježu cveklu i bacili zeleni dio, odnosno listove? Ako je odgovor potvrdan, vrijeme je da promijenite naviku. Kuvani zeleni dio cvekle zaslužuje mjesto na vašem tanjiru jer samo pola šoljice sadrži 644 mg kalijuma.

Banane

Kada razmišljamo o hrani koja obiluje kalijumom, banane su prva namirnica koja većini padne na um. Jedna banana srednje veličine sadrži više od 400 mg ovog minerala, a banane su takođe i odličan izbor kada vas uhvati glad – zasitiće vas i podstaći rad metabolizma.

Mlijeko

Izvor kalijuma kojeg se nikada ne biste sjetili je mlijeko – jedna šoljica sadrži nemasnog mlijeka sadrži 382 mg kalijuma. Ako niste veliki obožavatelj mlijeka, "zamaskirajte" njegov ukus tako što ćete ga dodati u smoothie ili shake.

Sok od pomorandže

Jedan od najzdravijih dodataka vašem doručku je sok od pomorandže, a 3/4 šoljice ovog soka sadrži 355 mg kalijuma. Naravno, kada ste god u mogućnosti birajte svježi sok od tog voća, jer je odličan izvor kalcijuma, folata i nekoliko B vitamina.

Galerija

Bonus video: