roman "Karnera"

Milorad Popović dobitnik nagrade "Meša Selimović"

"Do sada sam dobio mnoge nagrade za poeziju, ali je ova nagrada za mene najvažnija", kazao je Popović
470 pregleda 8 komentar(a)
Milorad Popović, Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Milorad Popović, Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Ažurirano: 07.09.2013. 20:12h

Crnogorski pisac Milorad Popović laureat je 13. Književnih susreta "Cum Grano Salis", koji se početkom septembra tradicionalno održavaju u Tuzli.

Žiri kojim je predsjedavao književnik Hadžem Hajdarević odlučio je da nagradu “Meša Selimović” dodijeli Popoviću za roman "Karnera", koji je objavljen u 2012. godini.

Popoviću je, kako prenosi sarajevski portal Klix, pripala statua mastionice i pero, i novčana nagrada.

"Žalim što se nagrada ne može dijeliti, jer su romani "Karnera" Milorada Popovića i "Belladonna" Daše Drndić podjednako dobri. Ipak, žiri je glasao 3:2 u korist romana Milorada Popovića", rekao je književnik Hadžem Hajdarević.

Popović je kazao da mu je posebno drago što dobija nagradu grada Tuzle, "koji se u najcrnjim vremenima devedesetih godina prošlog vijeka odbranio i sačuvao svoje dostojanstvo".

"Do sada sam dobio mnoge nagrade za poeziju, ali je ova nagrada za mene najvažnija. Čestitam i žiriju na hrabrosti jer je moje prvo prozno djelo nagradio ovako značajnom nagradom", kazao je Popović.

Nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2012. dodjeljuje se za ostvarenja na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Žiri je radio u sastavu: Hadžem Hajdarević, Jagna Pogačnik, Faruk Šehić, Pavle Goranović i Vladimir Arsenić, a pored pomenuta dva romana u uži izbor su ušli i "Dugovečnost" Svetislava Basare, "Odlaganje. Parezija" Andreja Nikolaidisa i "Planet Friedman" Josipa Mlakića.

Preporučujemo za Vas