Susret sa djelom velikog umjetnika

Na večeri posvećenoj Pavićevićevoj retrospektivi prikazan je snimak vođenja kroz izložbu od strane kustosa retrospektive Petra Ćukovića
104 pregleda 0 komentar(a)
FIAT: Izložba Milije Pavićevića, Foto: Duško Miljanić
FIAT: Izložba Milije Pavićevića, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 07.09.2013. 11:17h

Razgovor povodom nedavno održane retrospektive crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića održan je u Kuslevovoj kući u segmentu “Montenegro Art Guerilla” na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2013.

Na večeri posvećenoj Pavićevićevoj retrospektivi prikazan je snimak vođenja kroz izložbu od strane kustosa retrospektive Petra Ćukovića.

Retrospektivna izložba Milije Pavićevića održana je u maju ove godine na Cetinju, u galeriji savremene umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, a povodom tog događaja štampana je monografija za koju su tekstove napisali Jerko Denegri, Svetlana Racanović, Jovan Čekić, Petar Ćuković i Vladimir Đurišić.

Petar Ćuković u svom tekstu za Pavićevićevu monografiju zapisao je: "Čini se da ima smisla govoriti o tome kako je Milija Pavićević neobična pojava u našem umjetničkom životu. I, zapravo, što se više čini da opšte podudarnosti suspenduju relevantnost jedne ovakve ideje, to se više ukazuje potreba da se ova teza nekako „odbrani“, da se ukaže na one po-jedinosti, koje ovu umjetničku figuru čine izuzetnom, posebnom i neobičnom. Ne postoji bolji put od neposrednog susreta sa njegovim djelom".

Organizatori programa “Poslije retrospektive” na FIAT-u 2013 istakli su da “istorijat i razvoj FIAT-a koincidira i prepliće se sa razvojem Pavićevića kao umjetnika u raznim njegovim fazama”.

“Intrigantno Pavićevićevo djelo već decenijama vibrira snažno i konsekventno. Kroz transformacije i inventivnost njegovog opusa crnogorska likovna scena pravila je važne i intrigantne kopče sa širim, evropskim umjetničkim konceptom. Priča o savremenoj, pa i alternativnoj crnogorskoj umjetosti teško može biti ispričana bez uvida u relaciju FIAT-a i Milije Pavićevića”, saopštili su organizatori.

Na FIAT-u 2013 u okviru programa “Poslije retrospektive” sa Ćukovićem o Pavićevićevom djelu razgovarao je pjesnik i likovni kritičar Vladimir Đurišić.

Preksinoć je izvedena predstava CUG teatra, “Zoo priča” po tekstu Edvarda Olbija u režiji Ane Vukotić. I ne samo da smo dobili još jednu potvrdu rediteljskog rada Ane Vukotić, raskošne glumačke energije Dejana Ivanića i Aleksandra Radulovića, već i potvrdu mogućnosti prostora u kojem se odvija ovogodišnji FIAT. “Zoo priča” je savršeno “legla” u prostor Kuslevove kuće. Zanimljiv, olbijevski tekst, i rediteljski postupak čija je ključna odrednica opiranje pojednostavljivanju, koje nerijetko prati baš ovaj Olbijev komad. ”Zoo priča” je primjerno izvedena prije nekoliko mjeseci, ali, nema sumnje da je njena prava “adresa” - baš FIAT.

U nastavku ovogodišnjeg Festivala internacionalnog alternativnog teatra večeras u 21 čas u Kuslevovoj kući biće odigrana predstava “Žabar”, po tekstu slavnog njemačkog autora Rajnera Vernera Fasbindera. “Žabar” je projekat koji potpisuju Lidija Dedović i Petra Veber.

“Fasbinderov komad „Žabar“ podržan je inspirativnom i energičnom igrom mladih glumaca, napravljen u duhu autora i vremena u kojem je stvarao, a koje veoma sliči ovom našem u pogledu brutalnosti, fobija savremenog društva, socijalne klaustrofobije”, zapisali su organizatori festivala u najavi za večerašnju predstavu.

“Žabar” je nastao u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, kao diplomska predstava mladih glumaca sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, u klasi prof. Branislava Mićunovića. U predstavi igraju Miloš Pejović, Jovan Krivokapić, Petar Novaković, Bojana Malinovska, Karmen Bardak, Ana Vučković, Momčilo Otašević, Aleksandar Radulović, Sanja Jovićević, Gordana Mićunović i muzičar Nebojša Nenezić.

Gerilski finansijski uslovi

Predstava “Žabar” biće odigrana u segmentu “Montenegro Art Guerilla”, koji su organizatori festivala profilisali kao program crnogorskih autora.

“U gerilskim finansijskim uslovima, u godini obnove, i uz pomoć prijatelja Festivala, kakvi su Kraljevsko pozorište Zetski dom, Crnogorsko narodno pozorište, KIC „Budo Tomović“, sala DODEST, Centar savremene umjetnosti, JU Muzeji i Glaerije i drugi, FIAT uspijeva da održi značajno visok nivo programskih sadržaja iz crnogorske produkcije”, saopštili su organizatori i izrazili zadovoljstvo zbog publike koja je tokom prvih sedam dana trajanja festivala u velikom broju pratila programe FIAT-a 2013.

Bonus video: