Pajović bio smanjeno uračunljiv kad je pucao

“Radi se o osobi ispod prosječnih duševnih kapaciteta, ali koja ne ispoljava simptome trajnog duševnog oboljenja."
6 komentar(a)
Zoran Pajović, Foto: Zoran Đurić
Zoran Pajović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.09.2013. 11:28h

Prema nalazu komisije ljekara vještaka neuropsihijatara, Zoran R. Pajović optužen za ubistvo podgoričkog advokata Vlada Bjekovića, u vrijeme izvršenja ubistva bio je bitno smanjeno uračunljiv.

“Radi se o osobi ispod prosječnih duševnih kapaciteta, ali koja ne ispoljava simptome trajnog duševnog oboljenja. U tom periodu nalazio se u stanju akumuliranog afekta, razdražljivosti bijesa srednjeg inteziteta”, piše u nalazu koji je pročitan u Višem sudu pred krivičnim vijećem sudije Radomira Ivanovića.

Prema optužnici zamjenice višeg državnog tužioca Lepe Medenice, Pajović je 8. novembra 2012. godine iz revolvera ispalio više hitaca Bjekoviću u leđa. Nakon što je pao na trotoar, ispalio još nekoliko u grudi.

Odgovarajući na pitanja Lepe Medenice, psiholog Branka Stepanović – Ilić, kazala je da je u nalazu detaljno analizirana deliktna situacija i radnje koje je optuženi Pajović preduzeo i činjenica da toga dana nije bio izazvan od oštećenog Bjekovića. Imajući u vidu sve te okolnosti vještak je zaključila da je okrivljeni bio u stanju akumulirane razdraženosti i bijesa srednjeg inteziteta.

Prema riječima prof. dr Stanka Milića, vještaka neuropsihijatra, u nalazu je analiziran i period prije ubistva, prema kojem je optuženi bio sa simptomima stresnog poremećaja. Okrivljeni je vještacima naveo da se u dužem periodu nalazio u stanju afekta razdraženosti koja je bila uslovljena ponašanjem oštećenog.

Pajović je, prema riječima Milića, u kontinuitetu imao doživljaj da mu se čini nepravda, da ga iskorišćava, a za svo to vrijeme bio je opterećen sa sinovljevom smrću.

Tužilac je pitala da li je moguće doći do bitno smanjene uračunljivosti ako je afekt bijesa srednjeg inteziteta, a Milić je odgovorio da tužilac pogrešno tumači zaključak koji se odnosi na sposobnost shvatanja značaja djela i upravljanja postupcima, misleći da je bitno smanjena uračunljivost vezana za subjektivno stanje okrivljenog. Objasnio je da je to bio samo jedan nevažan elemenat koji je bio od značaja za ocjenu uračunljivosti.

Tužilac Lepa Medenica prigovorila je u cjelosti nalazu, navodeći da je proizvoljan i paušalan naročito u dijelu konačnog mišljenja gdje se više cijeni pred deliktno stanje, dok se minimalno upuštaju u ocjenu konkretnog događaja.

Na suđenju u februaru, Zoran Pajović je izjavio da žali zbog tragedije, da ga nije mrzio, niti prijetio.

Pajović je ispričao je advokata Bjekovića upoznao na ročištu 2007. dok je zastupao Lovćen osiguranje u sudskoj parnici za naknadu štete nakon smrti njegovog petogodišnjeg sina Đorđija u saobraćajnoj nesreći. Bjeković je prema njegovim riječima sabotirao to suđenje i otežavao postupak naplate štete.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. oktobar.

Bonus video: