Priče nakon kojih postajemo otvoreniji, slobodniji i plemenitiji

U takmičarskoj selekciji hercegnovskog filmskog festivala biće prikazano 12 ostvarenja iz šireg regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana
56 pregleda 0 komentar(a)
Krijumčareći Hendriksa, Foto: Promo
Krijumčareći Hendriksa, Foto: Promo
Ažurirano: 21.07.2018. 15:27h

U okviru Takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma 32. Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festival, koji će biti održan od 1. do 7. avgusta 2018, biće prikazano 12 filmova.

Selektor programa reditelj Ivan Marinović ističe da će publika biti u prilici da vidi presjek savremenog autorskog filma iz šireg regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana.

“Tokom brojnih razgovora oko selekcije, regionalne produkcije, konkurencije, pozicioniranja i mnogo čega drugog postavljalo se pitanje kako će se festival odrediti i profilisati u budućnosti. Filmova će iz godine u godinu biti sve više, a selektorske odluke će samim tim biti teže. Ideja koja se kroz te analize rodila je da festival treba da sadrži sve ono što određuje i nas, i naš identitet, i naše vrijeme. Kroz mozaik, kakav selekcija uvijek jeste, može da se ponudi složenija, slojevitija i tačnija slika o našem identitetu. Ne možemo pobjeći od Balkana i svih njegovih previranja, zlokobne i turobne istorije, te geografskih ukrštanja. Očigledna je i veza sa slovenskim narodima putem jezika koji nas sve spaja. Treći i ključni dio, kog ni pod kakvim pritiskom i ni pod kakvim uticajem propagande, one sa Istoka, i one sa Zapada - u jednakoj mjeri, smijemo odricati je - Mediteran”, objašnjava Marinović.

Pobjednik Trajbeke, film “Krijumčareći Hendriksa“ Mariosa Piperidesa u Herceg Novom će imati evropsku premijeru.

Marinović navodi i da će biti prikazan Let the Corpses Tan “beskompromisnih vizionara Helene Katet i Bruna Forcanija, koji vodi u šesnaestomilimetarske pejzaže brutalnog korzikanskog avgusta”.

“Iz Portugala nam stiže izuzetno maštoviti Diamantino autorskog dvojca Abrantes i Šmit, nagrađen gran prijem Nedjelje kritike u Kanu”, rekao je on.

Izraleski film Djevice autorke Keren Ben Rafael upozorava na važnost nevinosti i nježnosti, a grčki Sažaljenje Babisa Makridisa, predočava tragičnost samosažaljenja, kompleksa poznatog čitavom Balkanu.

“Daljom geografskom šetnjom kroz Balkan, susrećemo i apsurd Godine majmuna Vladimira Blaževskog”.

Tu je i crnilo A Balkan Noira Dražena Kuljanina, Rudar Hana Slak koji se bavi istorijskim paralelama i katarzama, te Veličanstveni Radu Jude, koji je nedavno osvojio Karlove Vari. Lijenština, debitantsko ostvarenje Alekse Stefana Radunovića, donosi komediju savremenog života u Crnoj Gori, Zlogonje Raška Miljkovića dirljivu priču o odrastanju, dok Comic Sans, Nevija Marasovića brutalno secira narcisoidnost modernog čovjeka.

“I tako od Kipra i Korzike - pa, ukrug. Od komedije - do tragedije. Prekodruštveno angažovanih kritika, do čistog žanra i eskapizma. Sve do povratka na Mediteran gdje našoj publici nudimo kompleksno, tragično, duhovito, uzbudljivo i uvijek neprocijenjivo filmsko putovanje nakon kojega možemo postati samo otvoreniji, slobodniji i plemenitiji ljudi”, zaključuje Marinović.