Završene Ratkovićeve večeri poezije

Direktor JU “Ratkovićeve večeri poezija” Abaz Dizdarević kazao je da su inovatnim konceptom ovogodišnje RVP po ocjeni stručne i laičke javnosti u potpunosti uspjele
59 pregleda 1 komentar(a)
Alen Bešić, Foto: Jadranka Ćetković
Alen Bešić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 06.09.2013. 07:51h

Vladan Šipovac dobitnik je prve nagrade 43. Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina, a sinoć je uručena nagrada i laureatu Alenu Bešiću.

Šipovac je kazao da je zatečen jer mu je "malo falilo da ovaj rukopis bude uništen, jer sam izgubio nadu u poeziju".

Bešič je nagradu dobio za knjigu “Golo srce” a priznanje je uručio predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić.

Bešić je kazao da mu je ova nagrada značajna jer je dodijelio međunarodni žiri, i zato što ima reginalni karakter.

Članica žirija Svetlana Kalezić je čitajući obrazloženje kazala da je danas neobično naići na prave knjige u kojima se umjetnost neposredno obraća emocijama, i u kojima poetska slika, kao jedan od načina da se stvori najdublji dojam, postaje glavno sredstvo poetskog jezika.

"Upravo tim karakteristikama se izdvojila pjesnička zbirka Alena Bešića “Golo srce”, među četrdesetak knjiga razmatranih u izboru za dodjelu nagrade "Risto Ratković"", kazala je Kalezić.

U kategoriji mlađih pjesnika, druga nagrada je pripala Anđeli Pendić iz Beograda, a treća Adrijanu Vuksanoviću iz Tivta.

U parku pjesnika promovisana je knjiga prošlogodišnjeg dobitnika mladih pjesnika Almina Kaplara, a u u velikoj sali Centra za kulturu prikazane su projekcije filmova “Ruže” Gorana Bjelanovića i “Otkrivanje lavirinta” Milana Ćetkovića i Mladena Blaževića.

Direktor JU “Ratkovićeve večeri poezija” Abaz Dizdarević kazao je da su inovatnim konceptom ovogodišnje RVP po ocjeni stručne i laičke javnosti u potpunosti uspjele.

"Cilj koji je bio pred nama je u potpunosti ostvaren, s obzirom na to da smo uspjeli da poeziju približimo publici. Za sve nas ovaj uspjeh je ujedno i izazov na putu uzdizanja RVP na pijedestal koji odavno zaslužuju", rekao je on.

U okviru 43. RVP u Godijevu i Banjem selu su održane besjede o stvaralaštvu Ćamila Sijarića i Miodraga Bulatovića. Petar Arbutina, govoreći o velikanu savremene literature, istakao je univerzalne kodove Sijarić ponio iz zavičaja.

U biblioteci posvećenoj Bulatoviću, o velikanu postmoderne, govorio je Bogić Rakočević, nakon čega su nastupili prozni pisci Goran Samardžić, Enes Halilović, Radoman Čečović i Kemal Musić. Rakočević je podsjetio da je Bulatović, poslije Andrića, najprevođeniji pisac sa ovih prostora.

Bonus video: