Završeni Dani muzike u HN: Publika aplauzom nagradila izvođenje Mocartove Sonate

Kraljević je ocijenio uspješnim jubilarni festival "Dani muzike" na kome je za 10 dana trajanja manifestacije održano šest koncerata sa oko 40 umjetnika
179 pregleda 0 komentar(a)
Dani muzike, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Dani muzike, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.07.2018. 13:17h

Koncertom Ansambla iz Tokija ( Ensemble of Tokiyo) i pijaniste Borisa Kraljevića sinoć je u Herceg Novom završen 35. Međunarodni festival "Dani muzike" u Herceg Novom.

Maestralno izvođenje Mocartove Sonate u G duru za violinu i klavir i klavirskog koncerta u Es duru, brojna publika u dvorani "Park" nagradila je dugotrajnim aplauzima i pozivom na bis.

Zadovoljan je i maestro Kraljević umjetnički direktor festivala, uvjeren da su koncerti ansambla iz Tokija mogli istog momenta da budu narezani na kompakt disk, i da kao takvi budu prezentovani bilo gdje.

"Hercegnovskoj publici se predstavilo šestoro umjetnika, od inače mnogo brojnijeg ansambla koji djeluje u Tokiju. Ovo je školski primjer dobrog sviranja Baha, naravno i više od toga, i svaki umjetnik koji izvodi Baha, pogotovo violinu, morao bi to da čuje. Bili su savršeno spremni, sa najvećim stepenom odgovornosti i entuzijazma su pristupili pripremama za "Dane muzike", na čemu sam im ja, naravno, izuzetno zahvalan ali, uvjeren sam i naša publika", ocijenio je Kraljević.

I sam Kraljević je istakao nastup umjetnika iz Crne Gore na Danima muzike.

"Andrija Jovović je student konzervatorijuma u Beču, a Ilirijana Đoni se usavršavala u Italiji i Njemačkoj, a sada živi i radi. Oni su došli kao umjetnici koji trenutno djeluju van Crne Gore, ali moj prvenstveni cilj je bio da se promoviše i pokaže rezultat crnogorske, u ovom slučaju podgoričke pijanističke škole. Dvoje mladih umjetnika, tada uspješnih učenika, imali su sreću da rade sa izuzetnim pedagogom kao što je profesorica Lidija Skender. Previše bi nam vremena oduzelo nabrajanje nagrada i priznanja koje su oboje osvojili čime su, bez obzira na mladost, apsolutno zaslužili da nastupe na festivalu. Kao što sam se ja "zaljubio" u Milenu Lučić, njenu pedagogiju i harizmu onog trenutka kada mi je stavila ruku na klavir, tako je i Andija Jovović, koji ima 19 godina, od prvog dana i prve note pa do kraja, ne niže, nego srednje škole bio sa profesoricom Skender. I Ilirijana je kod nje završila srednju muzičku školu, i tako se desilo da sam ja prepoznao njen veliki entuzijazam i rezultate. Mi smo uspješno sarađivali svo vrijeme dok je ona radila u Muzičkoj školi "Vasa Pavić", što je bilo prepoznato najprije u Crnoj Gori, ali i na internacionalnom, i koncertnom i takmičarskom podijumu", kazao je Kraljević.

Kraljević je ocijenio uspješnim jubilarni festival "Dani muzike" na kome je za 10 dana trajanja manifestacije održano šest koncerata sa oko 40 umjetnika.

Istakao je nastup hora "Collegium musicum" u čast Novljanke proslavljene Darinke Marić Marović, kao i kupovinu novog klavira.

"Sljedeće godine planiramo kupovinu još jednog klavira , kao i nastupe na nekim starim-novim lokacijama, u crkvi SV Jeronima i porti crkve Sv Spasa na Toploj", najavio je Kraljević.

"Večeras imam mnogo veću obavezu ne da zatvorim, nego da najavim sljedeći festival. Viktor Igo je napisao: Muzika izražava sve ono što se ne može izraziti riječima, a ne smije ostati neizrečeno.U našim životima ima mnogo toga neizrečenog i baš iz tog razloga nam je neophodna klasična muzika i ovakvi festivali”, kazala je na zatvaranju manifestacije Gordana Krcunović direktorica JUK "Herceg fest" koji je bio izvršni producent festivala.

Novi klavir

Kultura se rijetko može pohvaliti velikim investicijama, pa je projekat nabavke novog klavira koji je realizovan pred početak jubilarnog festivala, s pravom izazvao dosta pažnje u javnosti. Kupljen je zahvaljujući brojnim donacijama umjetnika i privrednika i prije svega uz finasijsku podršku Opštine Herceg Novi.

Crnogorski umjetnici, violinista Vujadin Krivokapić, gitarista Radoš Malidžan, pijanisti Ana Mihaljević i Bojan Martinović, singapurski bariton Martin Ng, češki pijanista Ivo Kahanek, kao i flautistkinje iz Srbije Anđela Bratić i Marija Đurđević-Ilić su doniranjem dijela honorara podržali ovu inicijativu. Značajnu donaciju je iz Južne Koreje u Herceg Novi donijela sopranistkinja Sung Hi Park, sa istim iznosom pridružio se i Milan Stevanović, a sam Boris Kraljević odrekao se cjelokupnog honorara: za koncertni nastup i za umjetničko i organizaciono rukovođenje festivalom.

Tokom godine ovaj primjer slijedili su i drugi umjetnici grada – članovi grupe "Egzodus", povodom obilježavanja svog velikog jubileja donirali su kompletan prihod od prodaje knjige "Egzodusi prvih pedeset godina" na ovogodišnjem HAPS-u za ovu namjenu.

Bonus video: