Skandal u Nikšiću: Gdje su slike koje je Ćano Koprivica poklonio?

Nikola Koprivica odbio da otvori izložbu Monteks kolekcije jer su mnoge slike - nestale
476 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 15:08h

Omaž Stanislavu-Ćanu Koprivici, najvećem filantropu u novijoj istoriji Crne Gore, koji je zakazan za šesti septembar u sklopu Međunarodne slavističke manifestacije “Njegoševi dani”, otvorio je pitanje da li se sva umjetnička djela koja je Koprivica poklonio gradu i dalje nalaze u vlasništvu Opštine.

Naime, Montex je 1995. godine poklonio Opštini Nikšić 68 umjetničkih slika i dvije skulpture. Manji dio tih slika, njih 16-17, trebalo je da bude izloženo u Galeriji “Ilija Šobajić”, a izložbu je trebalo da otvori Ćanov sin Nikola Koprivica, osnivač Fondacije koja nosi ime njegovog oca.

“Preko Fondacije i Jelene Žižić saznao sam da nema skoro pola slika i da Centar za kulturu Nikšić sada pokušava da locira gdje se one nalaze. Pošto sam bio najavljen da otvorim izložbu to sam otkazao jer ne želim ni da je otvorim ni da joj prisustvujem. Iznenađen sam takvom činjenicom jer slike su i završile u Centru za kulturu upravo iz razloga da ne bi 'zalutale'. To me i najviše pogodilo jer izgleda da je Ćanova procjena gdje će one biti najbolje čuvane bila slaba, mada po nekoj logici stvari Centar za kulturu je institucija koja bi trebalo da čuva kulturna dobra i gdje bi ona trebalo da budu zaštićena od svih nepogoda i vremena“, kazao je “Vijestima“ Koprivica.

Prema njegovim riječima na svakoj poklonjenoj slici stajao je natpis “Monteksova donacija Nikšiću“, što je i bila obaveza poklonoprimaoca, tj. Opštine, kako i u stoji u ugovoru iz 1995. godine.

“Nadam se da će Opština uspostaviti red i pozvati na odgovornost one koji su bili nadležni za čuvanje da nađu gdje se nalaze slike. Kako smo mi u Crnoj Gori mala sredina i imamo mnogo priča, saznali smo da su neke poklonjene zaslužnim radnicima kad su odlazili u penziju, neke su uspjeli da prodaju, dok neke vise po kabinetima, tako da su one na razne načine “zalutale” i odnesene. Bilo mi je čudno kada su mi rekli da slika nema jer su nestale. Kazao sam im da zec kod Hudinija i drugih mađioničara može da nestane iz šešira, a slike mogu samo da budu pokradene“, kazao je Koprivica.

Potpredsjednik Opštine Milorad-Guto Jovanović kazao je “Vijestima” da su poklonjene slike i skulpture ustupljene na čuvanje Centru za kulturu Nikšić, kako je i stajalo u ugovoru.

“Ovih dana ćemo napraviti popis tih slika i vidjećemo da li su one sve na broju. Došli smo do ugovora i spiska sa primopredaje i uporedićemo to sa stanjem slika u Centru za kulturu. Nadamo se da će sve slike biti pronađene, a u slučaju da neke budu falile mi ćemo to procesuirati po zakonu“, kazao je Jovanović.

Ugovor iz 1995. godine, do koga su “Vijesti“ došle i koji opština ima, nije potpisan i bez pečata je. U njemu stoji da je uz ugovor dostavljen i popis umjetničkih djela koja ne mogu biti prodata nita data na razmjenu, ali da u izuzetnim slučajevima mogu biti poklonjena medicinskim, prosvjetnim, naučnim ili kulturnim ustanovama, kao i izuzetno afirmisanim stvaraocima iz ove oblasti. U pomenutom ugovoru stoji i da će umjetnička slika Petra Lubarde, koju je Montex poklonio Ćanu Koprivici 19. decembra 2005. godine biti predata njegovom sinu Nikoli, što se još uvijek nije dogodilo.

U Opštini, kako “Vijesti“ nezvanično saznaju, nijesu uspjeli da pronađu spisak od 68 slika i dvije skulpture. Spisak koji oni imaju obuhvata 55 slika i četiri skulpture.

Zbog toga je i direktoru Centra za kulturu Peku Nikčeviću, koji je na to mjesto došao 2005. godine, problem da pronađe slike iz Montexove kolekcije i da utvrdi da li su sve na broju.

“Sa spiska koji je nama dostavljen i na kome se nalazi 59 umjetničkih djela našli smo oko 45 radova, ali imamo i više od 15 slika za koje znamo da su Montexova donacija a ne nalaze se na tom spisku. Čim dobijemo kompletan spisak znaćemo da li se sve slike nalaze u Centru za kulturu. Nijesmo sa spiska pronašli neke slike koje su velikih dimenzija i koje zbog toga nisu mogle da se ovdje unesu, a i niko se ne sjeća da su nam te slike date. Na spisku je i slika Mladena Mićunovića koja takođe nije dolalazila u Centar, dok, naprimjer, imamo tri slike Fila Filipovića a na spisku je samo jedna“, kazao je Nikčević.

U toku kompletna revizija

Prema riječima Nikčevića, 2005. godine urađen je kompletan popis svega što je zatekao kada je došao u Centar za kulturu.

“U ugovoru stoji da su poklonjene dvije skulpture, na spisku ih je četiri, a toliko ih je i kod nas. Nemamo ni jedan ulazni papir na osnovu kojeg možemo zaključiti koliko je slika dato Centru za kulturu.

Naša procjena je da ovdje ima preko 60 radova, a tačan broj ćemo znati kada dobijemo kompletan spisak jer na svim poklonjenim slikama se ne nalazi natpis da su iz Montexove galerije.

Sve slike koje su važne poput radova Petra Lubarde, Voja Stanića, Milunovića, Peđe Milosavljevića i ostalih su ovdje“, kazao je Nikčević i dodao da je u toku kompletna revizuja popisa i izrada fotodokumentacije.

Bonus video: