Njegoševi dani otvoreni koncertom Borisa Kraljevića

Njegoševi dani danas se nastavljaju naučnim sesijama gdje nas očekuju zanimljiva saopštenja brojnih gostiju
70 pregleda 3 komentar(a)
Njegoševi dani, Foto: Srđo
Njegoševi dani, Foto: Srđo
Ažurirano: 05.09.2013. 12:43h

Koncertom proslavljenog crnogorskog pijaniste Borisa Kraljevića i obraćanjem gostiju i organizatora sinoć su u Nikšiću otvoreni peti Njegoševi dani.

Prisutnima u koncertnoj sali Muzičke škole obratili su se Zdravko Uskoković, prorektor Univerziteta Crne Gore, Blagoje Cerović, dekan Filozofskog fakulteta, Veselin Grbović, predsjednik Opštine Nikšić, Rajka Glušica, rukovodilac Instituta za jezik i Tatjana Bečanović, predsjednica Organizacionog odbora Njegoševih dana.

- Izuzetna mi je čast da vas pozdravim ovom veličanstvenom prilikom. Ovo nije crnogorsko prećerivanje, nego je prilika zaista takva, pa ću stoga birati veličanstvene i krupne riječi da bi u njih stala ogromna količina značenja i divljenja koje svi mi osjećamo prema Njegošu. Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, Filozofski fakultet i Univerzitet Crne Gore slave najznačajniji jubilej crnogorske književnosti i kulture – 200 godina Njegoševog rođenja. Najsvjetliji praznik, obliven lučama i vječnošću, obilježavamo onako kako dolikuje najznačajnijoj naučno-obrazovnoj instituciji u Crnoj Gori, iako su možda mnogi na to zaboravili, kazala je profesorica Bečanović i pojasnila:

- Ja ću vam ovom prilikom reći nešto o riječima, o čitanju, o pokajnicima i o pjesniku koji je pisao svojom krvlju i u izrekama jer nije želio da ga čitaju, već da ga uče napamet.

- I dok se sjećamo prve svoje slave i vjerujemo u svoju izabranost, da smo pokoljenje za pjesnu stvoreno, dok čekamo da se vile oko nas pobiju, mnogo teških zadataka pred nas postavlja još tako živahna i otporna epska svijest. Uzalud molimo zvanične čitaoce, kod kojih se naručuje značenje: Ne budite stare stvari koje su odavno već zaspale. Iako čovjek već odavno ne zvuči gordo, a heroj je s konja pao na magarca, mi u Domovini moramo se učiti čojstvu i junaštvu, ali bez primjera u stvarnosti koje bismo podražavali, to dosta teško ide. Tražeći od sebe samo ono što je protivno vjerovatnoći, učimo kako treba s besmrtnošću zborit, kazala je, između ostaloga, Tatjana Bečanović u svojoj nadahnutoj besjedi.

Njegoševi dani danas se nastavljaju naučnim sesijama gdje nas očekuju zanimljiva saopštenja brojnih gostiju, internacionalno poznatih slavista.

Bonus video: