Paljetak: Ratković je vanvremeni pjesnik svijeta

Drugo veče Ratkovićevih večeri poezije na glavnoj ulici završeno nastupom 30 pjesnika iz zemlje i okruženja
100 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 21:35h

Međunarodno pjesničko veče 43. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, počelo je nastupom oko 30 pjesnika iz zemlje i inostranstva.

Reditelj manifestacije Goran Bjelanović je kazao da Bijelo Polje nesumnjivo živi veoma intenzivan kulturni život, zbog čega je pristup ovoj centralnoj večeri, bolje reći druženje učesnika 43. Ratkovićević večeri poezije ima tu evropsku boju.

"Želja nam je bila da u manifestaciji bar na trenutak učestvuje cijeli grad, zato smo druženje iz sale preselili i organizovali u baštama na glavnoj ulici", kazao je Bjelanović i dodao da je Bijelo Polje iznjedrilo Rista Ratkovića, Ćamila Sijarića i Miodraga Bulatovića i da je prirodno da bar na kratko cijeli grad "živi poeziju".

Hrvatski pjesnik Luka Paljetak je kazao da mu je ovo drugo učešće na Ratkovićevim večerima poezije, odakle nosi divne uspomene.

"Bijelo Polje ima divan naziv i zaštitni znak bijelu radu. Pred nama stoji bijeli papir koji treba ispuniti. Ratkovićeve večeri poezije, koje su potekle iz vrhunske i velike Ratkovićeve poezije, znače upravo to, ispuniti bjelinu nečim plemenitim što ćemo svi ponijeti odavde“, rekao je Paljetak.

On je objasnio da je za njega Risto Ratković uvijek bio zagonetna osoba, zato što je u svojoj poeziji uvijek znao napisati ono što jeste, ali znao je ukazati da ispod sloja koji je napisan uvijek postoji nešto što treba otkriti.

"Kako sam uranjao u taj tajanstveni svijet Ratovića, vidio sam kolike su i dubine i visine kojima je on hodao, ali i koje su ga mučile“, rekao je Paljetak.

O tome koliko je Ratković danas shvaćen, on je ocijenio da je moguće da ga više razumiju danas, nego što je to bio slučaj u njegovom vremenu.

"Svaki pravi pjesnik izlazi iz svog vremena i nastoji baciti pogled u neko drugo vrijeme, u koje će njegova riječ postati još sadržajnija. To Ratković ima i to je nesumnjivo ono što ga čini pjesnikom koji nije ograničen svojim vremenom, pa čak ni svojim mjestom rođenja. On je, zapravo, vanvremeni pjesnik svijeta... on je kosmički pjesnik...", kazao je Paljetak.

Irski pjesnik Padi Buš je kazao da mu se dopada Bijelo Polje, kao "mali, zanimljivi i prijateljski grad".

"Iako postoji izvjesna jezička barijera, osjećam se da sam dio svega ovdje, pa i ove divne večeri“, rekao je irski pjesnik.

U Bijelom Polju mu je, istakao je, posebno interesantno bogatsvo vjerske različitosti kroz crkve, džamije i muzej.

Galerija

Bonus video: